Titan MachineryBulgaria Power & Technology

новини / 2013 / 02 / 05 Енергийна ефективност и зелена икономика

Тайтън Машинъри България АД представи на семинар в Боровец възможности за закупуване на строителна техника по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“


В курортен комплекс Боровец, Тайтън Машинъри България АД проведе работна среща тема „Иновативни строителни технологии и възможности за финансиране“ с акцент върху програмата „Енергийна ефективност и зелена икономика“ на ОП „Конкурентоспособност“. В инициативата участваха най-успешните български предприемачи. „Поканих лектори от финансови институции, свързани с програмата „Енергийна ефективност и зелена икономика“, които разясниха как може да се закупи нова техника с до 50% субсидиране. Или, накратко казано, как една машина може да им излезе на половин цена“, заяви Диляна Иванова, изпълнителен директор на Titan Machinery Bulgaria и носител на приза Мениджър за 2012 г. По думите й целта на Тitan Маchinery Bulgaria е строителният сектор да се развива, а партньорите на компанията да обновят парковете си и по този начин да станат още по-ефективни на пазара.“


„Процедурата по кандидатстването е доста облекчена. Могат да кандидатстват всички фирми, които имат до 250 човека служители, и които са с код на икономическата дейност, допустим по програмата: производство, преработка, отдаване под наем на машини, търговия“, обясни Биляна Тончева, адвокат и консултант по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“. Партньори по програмата са 6 банки: УниКредит Булбанк, Райфайзен Банк, Алианс, ДСК, Прокредит и Юнион Банк, които имат предвидени пари точно по тази програма в размер на 150 млн. евро.


Максималният размер на безвъзмездната помощ достига до 2 млн. лв., а при проектите с по-опростена процедура за кандидатстване и изпълнение достига до 200 хил. евро, заяви Кирил Стойчев, експерт в сектор „Европейски фондове“ към УниКредит Булбанк. Той обясни, че самоучастието зависи от вида на инвестицията и може да бъде до 10% от стойността на проекта. Друга идея за подобряване на енергийната ефективност в предприятията е инициативата Jeremie, чрез която банката отпуска нисколихвени кредити при значително облекчени нива на обезпечение на фирмите. Интересна възможност, която касае по-скоро селскостопанските производители, е предстоящият прием на проекти по мярка 121 от ПРСР „Модернизиране на земеделските стопанства“. Безвъзмездната помощ по нея надхвърля 60%.


Работната среща в Боровец включи изчерпателни презентации на строително оборудване на CASE CE и телехендлери MERLO. Специалният гост на форума – г-н Йонут Роску, бизнес мениджър на CNH CE за Източна Европа, представи пред гостите на семинара внушителното присъствие на компанията в Америка и Европа.


По време на срещата в Боровец Диляна Иванова представи богатата гама строителни машини, предлагани от Тайтън Машинъри България, както и изгодни лизингови схеми за тяхното закупуване с 3,7% лихва. Повече подробности предприемачите научиха от Фани Асенова, зам.-изпълнителен директор на лизинговата компания Интерлийз, чрез която в последните месеци Тайтън Машинъри България е направила продажби за над 10 млн. лв.