Компактна ефективност от Case CE

18.04.2024

Рентабилното и качествено изпълнение на големи ВиК проекти от типа воден цикъл изисква използване на ефективни земекопни машини: производителни, икономични, надеждни и компактни, каквито са мини багерите Case с работна маса 5-6 т.

Интегрираните проекти за водите, наричани накратко водни цикли, представляват мащабни реконструкции на десетки километри канализационни и водопроводни мрежи. Често те се изпълняват в населени места, където пространството е ограничено и се налага затваряне на улици и промени в уличното движение. Всички с нетърпение очакват строителните работи да приключат бързо и качествено, а животът да се върне в обичайния си ритъм.

В такава обстановка строителните фирми е необходимо да се насочат към най-подходящата техника, която ще удовлетвори всички изисквания на проекта и най-вече спазването на поставените срокове и качеството на изпълнение, но не на последно място и фирмената рентабилност на изпълнителите. Практиката показва, че през последните 20 години по тези проекти се използва едра земекопна техника, като например верижни и колесни багери от среден клас, а също и комбинирани багер-товарачи. Но дали тези видове машини са най-ефективния избор за целта?

Компактност, производителност и икономичност

За проекти от типа воден цикъл по-доброто решение могат да бъдат големите модели мини багери с гумени вериги и работна маса 5-6 т, каквито предлага водещият световен производител Case CE. Тяхната конструкцията има редица преимущества, като например габаритните им размери, които са значително по-малки спрямо другите машини. С прибрани назад стрела, рамо и кофа тези мини багери могат да завъртят надстройката си на 360° в съвсем малък диаметър. При това противотежестта не излиза или почти не излиза от габарита на ходовата част.

В същото време мини багерите в този клас могат с подчертана лекота и бързина да загребат материал и да го изсипят например на 270° от мястото на копаене. Това прави 5-6-тонните модели на Case отлично решение за работа в градска среда, където пространството е ограничено.

За едрата земекопна техника очевидно е необходимо повече работно място на обекта. Нерядко една такава машина заема и двете ленти на уличното платно, за да извърши дадена дейност. А същата работа е напълно възможно да се извърши от 5-6-тонен мини багер, при това използвайки само едната лента, а другата може да остане отворена за трафика от автомобили.

Мини багерите се отличават с по-голяма бързина на работа, т.е. по-кратко време за изпълнение на един работен цикъл, тъй като те са по-леки и разполагат с оптимизирана спрямо масата им дизел-хидравлична система (съчетаване на дизелов двигател с хидравлични помпи, разпределител и хидравлични консуматори). Разходът им на гориво е по-нисък, а производителността и горивната им ефективност могат да бъдат по-високи при отчитане на конкретните работни условия в градска среда. Всичко това води до по-бързо свършена работа с по-малко средства и в крайна сметка до по-печеливш бизнес – цел, към която всеки строителен предприемач се стреми.

Съвременни и ефективни решения

Водещият световен производител Case CE произвежда широка гама от едра и компактна земекопна техника, като с въвеждането на все по-модерни и перспективни решения на пазара компанията дава възможност на изпълнителите на проекти от типа воден цикъл да работят още по-ефективно и рентабилно с помощта на мини багерите Case с работни маси 5-6 т. В клас Case CE, представляван у нас от Тайтън Машинъри България, предлага пет модела мини багери с дълбочина копаене от 3,3 м до 4,2 м.

Машините се захранват от най-съвременни дизелови двигатели Perkins и Kubota за Етап V на ЕС, а модерната хидравлична система със затворен център разчита на главен хидравличен разпределител с разделяне на дебита (Flow Sharing) и две помпи - една товарочувствителна с променлив дебит и електронно управление и една зъбна. Оптимизираната съвместна работа на тези агрегати осигурява забележителната производителност и горивна ефективност на 5-6-тонните мини багери Case.

Назад към всички новини