Новия култиватор TopDown се регулира от кабината на трактора чрез E-Services

15.04.2024

Vaderstad представи новаторска опция за своите култиватори от серията TopDown, които вече могат да бъдат електронно управлявани от кабината на трактора благодарение на системите E-Services и E-Control. Това модерно решение дава възможност за прецизни автоматизирани настройки на база вкарани карти на обработваемите блокове, което спестява много пари от гориво и време. Благодарение на всички нововъведения и предимства, Vaderstad TopDown в комбинация със системата E-Service получи по време на Агритехника престижната награда “Машина на годината 2024” в категория почвообработващи машини.

top-down-e-service

Промяната в работната дълбочина и други настройки на култиваторите обикновено изисква операторите да излязат от кабината на трактора и да се занимават с настройките на хидравличните рамена или да се мъчат ръчно да променят положението на работните органи с помощта на закрепващи болтове и специализирани отвори за тях. Новата функция обаче позволява настройките на работните секции и налягането на хидравличните работни органи да се коригират "в движение" чрез системата E-Control на Vaderstad, базирана на iPad. Това на практика означава, че операторите ще реагират по-лесно на различни условия на терена, като тип на почвата, влажност и наличие на растителни остатъци, осигурявайки правилна и ефикасна обработка на земеделските площи.

Системата използва мрежа от сензори, които са свързани с хидравликата и електрониката.  Четири предварително зададени конфигурации могат да бъдат програмирани в терминала, за да се улесни още повече работата на оператора. Машината може да превключва с натискането на един бутон от редовни настройки за обработка на полето към такива, които са по-подходящи за релсово движение или трудни участъци. Чрез ISOBUS терминала, тези предварителни настройки могат също така да се съхраняват в допълнителните бутони на джойстика на трактора, вместо да се използва сензорният екран, което е още по-удобно за работа.

vaderstad-topdown-e-service

При TopDown вече е налице и автоматизирана настройка за "ниско повдигане" с цел по-голяма ефективност при завой. Култиваторът може да се настрои така, че работните органи да остават в повърхностна работа, за да се елиминират следите на границите на полето. Друга новост са новите LED работни светлини, насочени назад, за подобряване на видимостта върху обработената земя.

Най-интересната новост преди всичко обаче е способността на системата E-Services автоматично да регулира настройките за почвообработка в реално време при работа, използвайки карта с предписания.

vaderstad-topdown-e-service

“Подходът за работа с променливи норми вече бе приложен при машините за торене и сеитба. С наличните данни за сканиране на почвата в много ферми, добавянето на променлива норма при обработка на почвата обаче изглеждаше като липсващо звено и логичната следваща стъпка, която ние разработихме е тази иновация при култиваторите TopDown.” заяви Ед Хътчинсън, технически специалист във Vaderstad и допълни:

“В миналото работните дълбочини и настройките по време на обработка на почвата са били базирани на интуиция и опит, но новата технология позволява преминаване към вземане на решения, базирани на точни данни.”

vaderstad-topdown-e-service-monitor

Картите могат да бъдат базирани на картографирани полета, които показват промени в типа на почвата, и коригирани, за да се вземат предвид други местни или сезонни фактори. След това те се зареждат в ISOBUS терминала на трактора. След като започне работа, системата E-Services поема контрола и автоматично регулира работни органи на всеки ред, нивелира в реално време и натискът на притъпкващия валяк, докато машината преминава през зоните с предписания.

Най-важните регулировки са дълбочината на работа и налягането на валяка, които ако са зададени неправилно за типа почва, могат да доведат до излишна консумация на гориво или ненужно уплътняване на почвата. Именно заради това е оставена опцията операторът да прави ръчни корекции през тъч-скрийн дисплея в трактора, въз основа на това, което вижда на терена.

Новите култиватори Vaderstad TopDown са пример за това как работата между трактора и прикачния инвентар може да бъде оптимизирана и синхронизирана максимално, което води до високи нива на производителност и създава условия за качествена реколта. Инвестицията в такава модерна машина е бързо възвръщаема, защото увеличава значително икономията на разходи за гориво, спестява безценно време и има дълъг експлоатационен живот.

Назад към всички новини