Давуд Давуд: Иновативните машини и технологии са ключови за успешния агробизнес!

16.10.2020

„Истории за успеха – как земеделците работят с Case IH“ Е7 в стопанството на „БГ АГРО“ АД

 „БГ АГРО” АД е сред водещите компании в селскостопанския сектор у нас, която развива модерно едро земеделско производство на площ около 100 000 дка. Гостуваме в стопанството на компанията в гр. Вълчи дол, за да разберем как авангардните технологии, с които работи, спомагат за устойчивото, екологосъобразно и ефективно земеделско производство. 

bg-agro_agro

Наш домакин е Давуд Давуд, ръководител „Земеделска техника“ в компанията. Той е убеден, че качественото земеделие, което компанията развива, е предпоставка за добра продукция, създаване на работни места и опазване на почвата, а иновативните машини и технологии, заедно с екипа на компанията, са ключовият фактор за успешното ѝ развитие.

Изискванията с промените в климатичните условия налагат да сме гъвкави в производството, да имаме техника, която може да се използва при всякакви условия, споделя Давуд Давуд и допълва: Работим с водещи производители, които са лидери на пазара на земеделска техника. Един от тях е Case IH – марка, която имаме над 20 години и нямаме намерение да се отказваме от нея, защото предимствата на машините са много.

case-ih-davud-davud-bg-agro

През последните години „БГ АГРО“ се ориентира към верижните селскостопански машини за нуждите на своето стопанство, като преди две години инвестира в гумено-верижен трактор Case IH Magnum Rowtrac: 

В началото взехме трактора за проба, но останахме наистина удивени от възможностите на гумено-верижния трактор. Има доста предимства пред колесните трактори. Мощността е по-голяма. Приплъзването е по-малко, разходът на гориво е по-малък. Много сме доволни. За 2 години почти го направихме основен трактор – използваме го за всички операции, които можете да се сетите., категоричен е Давуд.

case-ih-tractor-magnum-rowtrac

Земеделската компания разполага с трактори от всеки сегмент на Case IH от най-ниския мощностен диапазон Case IH JX до най-мощните трактори Case IH Quadtrac с гумено-верижно задвижване.

Case IH Quadtrac 620 е новият ни трактор, споделя Давуд Давуд – Предходният беше Case IH Steiger с изцяло гумено задвижване, но имахме проблем с приплъзването - особено при по-влажни терени и по-леки почви се получаваше приплъзване между 15 и 20%, което все пак е разход на излишно гориво. Процентите на натоварване на трактора при едни и същи инвентари бяха по-големи докато при Quadtrac-а се усеща, че мощността, която е с 20% по-висока, води до минимум приплъзване - между 3-4 до максимум 5% на места.

case-ih-tractor-quadtrac

Макар тракторът да е тежък, това не е проблем и натискът върху почвата е по-малък, защото има по-голямо разпределение на тежестта върху гумените вериги, уточнява Давуд. Той е категоричен:

В бъдеще съм сигурен, че ще се насочим към трактори с гумено-верижно задвижване!

case-ih-tractor-quadtrac

За „БГ АГРО“ машинният парк е изключително важен за максималната ефективност на стопанството, затова не е случайна и една от последните инвестиции на компанията - в зърнокомбайни Case IH Axial-Flow 9250 с гумено-верижно задвижване.

Ние сме оперирали с Case IH 9010 - предходен модел на този комбайн. Преимуществата на по-новия модел Axial-Flow 9250 са в по-мощния двигател. Комбайнът е по-бърз, внедрени са по-нови технологии за настройка на машината, което много улеснява оператора. Комфортът на кабината е много по-добър, споделя Давуд.

case-ih-axial-flow-harvest

Новите комбайни Axial-Flow 9250 са оборудвани със система за автоматично водене AFS, ползваща AFS RTK+ сигнал от мрежата на Тайтън Машинъри, което безспорно прави работата на комбайна по-ефективна, споделя специалистът от „БГ АГРО“:

Системата за автоматично водене много улеснява оператора. В края на деня той не е така уморен, защото го няма постоянното следене на откоса. Може да обърне по-голяма внимание на настройките за почистването, за качеството на зърното. Системата за показване на добива и влагата подобрява по-нататъшното анализиране на нивата от страна на агрономите. 

За компания като „БГ АГРО“, която обработва големи площи и отглежда различни култури в своето стопанството, е от изключителна важност техниката да се настройва бързо за работа с всякакви култури, споделя Давуд Давуд: 

Настройките и преминаването от една култура към друга става много бързо. В рамките на час - час и половина един комбайн може да се преоборудва от жътва на пшеница към жътва на бобови култури. Самото качество на зърното по време на вършитба е много добро и не се налага допълнително почистване. Това се дължи не само на оператора, но и на възможностите на комбайна. До сега не сме имали проблеми с качественото прибиране на зърното - като чупене на зърното, примеси…

case-ih-tractor-magnum-rowtrac

За успешната работа на машините в стопанството на „БГ АГРО“, Давуд Давуд акцентира и на отличния сервиз и обезпеченост с резервни части от страна на Тайтън Машинъри България.

Сервизът, който обслужва Case IH в България, мога да кажа, че е един от най-добрите! Машините Case IH по принцип са надеждни, лесни за поддръжка, много ремонтно пригодни и специално за България - чрез дилъра им - обезпечеността с резервни части е много добра. Досега не сме имали проблеми с доставка на резервни части и сервизно обслужване.

Назад към всички новини