Високотехнологични решения за устойчиво зърнопроизводство представи Тайтън Машинъри

27.11.2023

Екип на Тайтън Машинъри България взе участие в XI-ия Национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който се проведе в к.к.Албена.

Тайтън Машинъри бе спонсор на събитието, което тази година се проведе под мотото “Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари”, а експерти от компанията участваха с презентация за последните технологии на водещи световни производители като Case IH и Vaderstad, които могат да подпомогнат българските зърнопроизводители в оптимизирането на техните процеси.

titan machienry bulgaria

от ляво надясно - Милен Сталев, търговски деректор в Тайтън Машинъри България и екипът от продуктови мениджъри: Богдан Генов - самохдна техника, Емил Георгиев - Прибираща техника и пръскачки, Людмил Стоицев - Прикачен инвентар и Иван Михайлов - Системи за прецизно земеделие.

В рамките на семинара, Тайтън Машинъри България акцентира върху значението на иновациите за устойчивото земеделие, представяйки продукти и решения, които максимизират ефективността и намаляват разходите на единица площ. Сред тези решения бяха включени най-новите серии трактори и комбайни Case IH, технологии за прецизно земеделие и автоматизирано управление на селскостопански дейности, както и интегрирани софтуерни платформи за управление и анализ на данни.

Пред зърнопроизводителите Милен Сталев, търговски директор на Тайтън Машинъри заяви: “Днес акцентираме върху това как развитието на новите технологии подпомага земеделците в ежедневната работа и допринася за добавена стойност в производството.”

При представянето на най-новите продуктови серии от шведския производител Vaderstad, Людмил Стоицев, продуктов мениджър в направление прикачен инвентар, сподели пред зърнопроизводителите: “Ние дефинираме основните цели пред земеделието така: Максимален добив с минимални разходи на декар, с максимален капацитет на производство.”

Пред професионалистите в земеделието Людмил Стоицев представи най-новата сеялка Vaderstad Proceed, която е една напълно нова концепция за сеитба. Тя позволява с една машина да се направят всички сеитби през годината - както за редови култури като царевица и слънчоглед, така и рапица, а също и всички видове житни култури.

vaderstad-presentation

Важен акцент по време на семинара на НАЗ беше и представянето на No-Till сеялката Vaderstad Seed Hawk. Людмил Стоицев поясни: “Тази No-Till сеялка е специално разработена от Vaderstad така, че да пасва на нуждите на европейските земеделци. Един от многото примери за това са отварящите дискове преди изсяващите култери. Те са там за да се справят с растителните остатъци и покривните култури.”

Друг акцент поставен по време на презентацията пред зърнопроизводителите бе и най-популярната сеялка за редови култури в България - Vaderstad Tempo. Людмил Стоицев сподели, че това е най-продаваната пролетна сеялка в България през последните няколко години. Новост при нея е, че има нова изсяваща секция която позволява  автоматична сингулация на семената в изсяващият апарат, компенсация на сеитбената норма в крива и автоматично регулиране на натика на изсяване.  

Пред зърнопроизводителите по време на семинара, Емил Георгиев, продуктов мениджър в Тайтън Машинъри акцентира върху ефективната растителна защита и икономията на значителни средства от препарати. В контекста на темата на аграрния семинар, той заяви: 

Едно от най-ефективните решения при самоходните пръскачки Agrifac е системата за пръскане с въздух. Тази система е сертифицирана и успява да намали инвестиционните разходи, но е добре позната на пазараГолямо предимство е системата за импулсна модулация, която работи със 100Hz интензитет съчетавайки и автоматизирана функция за динамична норма на пръскане в комбинация със системата от камери за целево пръскане 3S. Комбинацията дава възможност за намаляване на инвестиционните разходи за препарати с фрапантните 50-80%.

agtifac

Пред зърнопроизводителите бяха показани и решения за по-малко утъпкване на почвата, благодарение на новите модели трактори Case IH. Пред присъстващите Богдан Генов, продуктов мениджър в направление “Трактори”, сподели: 

“Прекомерното утъпкване на почвата води до редица негативи за посевите, особено в ранен стадий на развитие, което може впоследствие да намали качеството и обема на добива. Като пионер при тракторите с гумено верижно задвижване и лидер в сегмента, Case IH разработват както решение, което е концепция между колесен и верижен трактор, който виждаме в лицето на Magnum Rowtrac, така и гумено верижният Quadtrac, който е емблема за мощ и ефективност в едно.”

Пред зърнопроизводителите Богдан Генов представи предимствата на новия Quadtrac 715, както и акцентира върху ефективността на технологията AFS Connect: “Технологията AFS Connect позволява запис на всички дейности на трактора, включително получени агрономични данни и техния двупосочен трансфер между трактора и онлайн портала myCaseIH, като същевременно позволява дистанционно наблюдение и поддръжка на машината от собствениците и, с разрешение, дистанционно - от страна на дилъра.”

Сред основните акценти от страна на Тайтън Машинъри по време на семинара на НАЗ бяха и новите серии комбайни Case IH. В тази връзка Емил Георгиев, продуктов мениджър в направление “Прибираща техника” заяви: “Комбайните на Case IH са едни от най-продуктивните машини на пазара. Това се дължи на близо 50 годишния опит в развитието на еднороторната технология, която е с голям капацитет и изключително нежно влияние върху продукцията. Крайният резултат е най-добрата и най-чистата зърнена проба на пазар с пренебрежимо ниски загуби

caseih

Пред зърнопроизводителите бяха представени предимствата на новата серия комбайни Axial-Flow 160 и флагманите от серията Axial-Flow 260. Една от ключовите новости при серията Axial-Flow 160 е увеличението на скоростта на жътвата със средно 20% заради имплементирането на доказалата се система за автоматизация AFS Harvest Command. При новите модели комбайни Аxial-Flow от клас 10 вече е наличен 20 000 литров бункер за зърно и нова система на шнека за бързо разтоварване, която достига 210 литра в секунда. За отличен комфорт на оператора са налице нови по-широки кабини с LED осветление  и седалки  с охлаждане и масаж.

В края на презентацията по време на семинара на НАЗ бяха показани и най-новите решения в сферата на прецизното земеделие и автоматично управление. Пред зърнопроизводителите Иван Михайлов, продуктов мениджър в направление “Системи за прецизно земеделие” добави:

„Ние от Тайтън Машинъри заедно с производителите на техника сме партньорът, който осигурява пълна гама от интелигентни решения, които водят до намаляване на експлоатационните разходи и ви дават съществено технологично предимство. По-важните от тях са: високо-технологично автоматизирано земеделие, автоматизирано управление и обръщане в края на блока, ISOBUS съвместимост и секционен контрол, променлива норма на прилагане, AFS AccuSync, AFS Connect, Connect room и др.

Иван Михайлов допълни, че Тайтън Машинъри дава възможност операциите в земеделието, да бъдат изпълнявани с най-голяма прецизност, чрез сигнал от RTK+ мрежата изградена от фирмата. AFS connect представлява редица хардуерни и софтуерни нововъведения и системи, които позволяват на машината да бъде в постоянна връзка с интернет и съответно с клиентите или техни доверени партньори. Така е възможно да се наблюдава и управлява стопанството и машинния парк навсякъде и по всяко време. В заключение зърнопроизводителите бяха запознати и с най-новата система Connect Room, където всички AFS Connect модели на Case IH се наблюдават постоянно за оптимална производителност. Когато системата открие потенциален проблем, изпраща автоматично сигнал до дилъра, който може да предприеме незабавни действия. Това значително намалява времето за реакция и предотвратява скъпи ремонти или спирания на работа, особено в критични натоварени периоди от годината. Системата работи на базата изкуствен интелект, който експертите на Case IH непрекъснато обучават и доразвиват.

caseih

В края на презентацията на Тайтън Машинъри България по време на XI-ия Национален агро семинар на НАЗ, Милен Сталев, търговски директор: 

“Разполагаме, развиваме и занапред все повече ще развиваме екип от висококвалифицирани специалисти, които да могат да реагират адекватно във всяка една ситуация и всяка една нужда, която имате. Знаем какви са усилията, които полагате за да се развивате успешно. Наясно сме с риска, който поемате всяка година за да сте успешни. Точно затова сме изключително взискателни към себе си и към производителите с които избираме да работим. Доверете ни се и ние ще ви предложим решения, които са в нашата компетентност.”

С фокус върху устойчивостта и иновациите в зърнопроизводството, XI-ият Национален агро семинар приключи, оставяйки участниците с нови знания и вдъхновение за бъдещето. Тайтън Машинъри България, като ключов участник, затвърди своята роля като водеща компания в подкрепа на устойчивото селско стопанство в страната.

Екипът на Тайтън Машинъри България по време на събитието.

titan machienry bulgaria team

Назад към всички новини