С много земеделци и при силен интерес премина Agronomic Design 2019

01.04.2019

Форматът Agronomic Design, съчетаващ полеви тестове, обучение и лекции, се утвърди сред земеделските производители, които научават най-новото от света на агротехниката и споделят на терен с колеги своите практики

 

За поредна година Тайтън Машинъри България и Case IH събраха вниманието на земеделските производители с провеждането на полевия формат - Agronomic Design - среща за обмяна на опит и споделяне на най-новите технологии в областта на агротехниката.

Тази година формата Agronomic Design се проведе на три локации, първата, от които бе в землището на село Тръстеник близо до Русе, а присъстващите земеделци бяха толкова много, че трудно се събраха в специализирания презентационен камион на Case IH, където се проведе лекция и бе излъчено видео за иновациите в сектора.

За първи път в България бяха показани сензорите Crop Xplorer и Soil Xplorer - част от пакета за прецизно земеделие AGXTEND, който се предлага от Case IH.

Soil Xplorer е безконтактен сензор за картографиране и контролиране дълбочината на почвообработка, като използва електромагнитни сигнали за измерване на плътността на почвата. С него се определят зоните от различен почвен тип, относителното водно съдържание, както и зоните на уплътняване. Сензорът изследва четири различни слоя от 0-25 см, 15-60 см, 55-95 см и 85-115 см. SoilXplorer е единствената система на пазара, изследваща четири паралелни дълбочини, работи без контакт с почвата и осигурява данни в реално време за незабавна работа.

С помощта на Soil Xplorer монтиран на предната навесна система на трактора, машините за обработка на почвата могат да бъдат монтирани стандратно на задния навес, което позволява интеграция и едновременна работа.Така почвообработващият инвентар като - култиватори, плугове, дискови брани, продълбочители и др. може ефективно да бъде контролиран и адаптиран към различни почвени условия чрез ISOBUS, независимо от метеорологичните условия и посевите.

CropXplorer е много повече от обикновен сензор за наторяване. Не случайно спечели редица награди за иновации през последните месеци. Това е прецизна система, която използва изключителни характеристики и алгоритми за определяне на степента на наторяване въз основа на нуждите на културата. Два оптични датчика улавят прецизно нуждата на културите от азот (N). Сензорът разполага със специализиран терминал, съвместим с тороразпръсквачки с ISOBUS, както и с други, които използват VRA-технологията за прецизно земеделие.

В рамките на пакета за прецизно земеделие, който намалява разходите и увеличава добивите в зърнопроизводството, по време на събитието бе представена и услугата AFS RTK + сигнал за корекции от мрежата на Тайтън Машинъри България, с която се постига изключително висока точност на обработките. Системата използва корекционен сигнал от GSM клетките на мобилните операторите, като по този начин се поддържа повторяема точност от +/- 1,5 см на годишна база. Премахва се и рискът, който е характерен при RTK сигнал на база радио-мрежите, когато често сигналът се губи в хълмисти участъци, долини, около сгради, гори и др.

Обезпечеността с надежден сигнал в комбинация с интегрираната система за управление AFS AccuGuide™  на машините Case IH - осигурява прецизни обработки, които спестяват огромни разходи от пропуски или припокривания при различните агротехнически мероприятия в полето.

По време на Agronomic Design 2019 зърнопроизводителите видяха в действие и сеялкa Vaderstad Tempo - шведската марка, която е емблемата за прецизна и бърза сеитба сред земеделците в България.

Реална сеитба в полето направи 6 редова сеялка Vaderstad Tempo T, оборудвана с модула E-Services, който позволява пълен електронен контрол и мониторинг на работния процес, чрез таблет в кабината на трактора, свързан през ISOBUS терминал.

Зърнопроизводителите с интерес проследиха сеитбата, като при разравянето на почвата за тестове - видяха прецизно и равномерно полагане на семената при правилна и еднаква дълбочина, както и хубаво оформено почвено легло, загърляне и уплътняване на почвата на повърхността.

Екип от технически специалисти и консултанти на Case IH и Тайтън Машинъри предоставиха възможност за тест драйв и реално усещане за участващите в презентацията с тракторите Case IH Puma 185 и изцяло новия Case IH Maxxum 125 CVX Drive. Освен това на специално инсталиран симулатор, земеделците можеха да тестват функцията HMC (headland management control), която е част от системите за автоматизация на Case IH и позволява настройки свързани с работата на двигател, трансмисия, предна и задна навесна система.

Зърнопроизводителите, които гостуваха на събитието останаха много доволни от показаните иновации и направените практически тестове на полето и оцениха високо възможността за работа с надежден партньор в лицето на Тайтън Машинъри България. Двустранното партньорство за много от тях е и приятелство, на база което се развива устойчив и печеливш модел от технологични и инвестиционни решения.

Екипът на Тайтън Машинъри благодари на любезните домакини от ПК Зора, ПК Дивдядово и фирма Агро Стил 2000, на чийто полета се проведе Agronomic Design 2019.

 

Назад към всички новини