Инвестициите в прецизност могат да помогнат на малките ферми

22.12.2020

С нарастващите възможности на технологиите за прецизно земеделие, които са не толкова скъпи, но за сметка на това с много високи нива на точност, включително системи за автоматично управление, управление на трактора/инвентара в края на откоса и автоматично обръщане в края на откоса, малките и средни по размер земеделски производители в Европа могат да постигнат също значителна възвръщаемост на инвестициите в оборудване за прецизно земеделие, каквато е и за по-големите земеделски стопанства.

Precion Farming

Това е заключението на Алесио Куатраро, Продуктов мениджър в CNH Industrial, компанията-майка на Case IH. С продължаващото нарастване на разходите за вложени материали, като гориво, торове и продукти за растителна защита и отпадъци, които също влияят върху разходите и околната среда, земеделските, и животновъдните стопанства, независимо от размера им, могат бързо да възстановят стойността на инвестицията за въвеждане или добавяне на прецизни технологии, когато се поръчва нов или подобрява трактор, който стопанството вече използва.

„Намаляването на припокриването при прилагането на системи за автоматично  управление, осигурява значителни икономии при използването на гориво и ресурси, като семена и тор“, посочва г-н Куатраро.

Но също така съществуват допълнителни преимущества, които могат да бъдат постигнати. Например, системите за автоматично водене, контролирани от GPS, подобряват точността и сигурността през нощта или при намалена видимост. При дейностите в зърнопроизводството, като торене и пръскане, където е трудно да бъдат засечени и измерени предишни пропуски, те също така улесняват точността на прилагане.

„Колкото по-точен е използваният GPS сигнал, толкова по-големи са потенциалните ползи, които могат да бъдат постигнати. Докато базовият GPS сигнал с точност 10-15 см., ще позволи на системата за автоматично водене да разчертае паралелни откоси  достатъчно точни за изпълнението на задачи като разпръскване на тор, RTK корекционният сигнал с повторяема точност от 1,5 см., като дава възможност за осъществяване на  контролиран трафик - автоматично управление с едни и същи линии за движение на машините, използвани година-след-година, намалявайки притъпкването на почвата и увеличавайки потенциала за добив на културите. Автоматичното водене, осъществено от  RTK сигнал е особено полезно при засяването и отглеждането на редови култури, като  царевица, където прецизното разполагане на семената и полагането им в улея, са важни за равномерния растеж и лесна жътва на реколтата и са съществени за точността на плевене между редовете.

RTK също така осигурява повтаряема точност и при методите за отглеждане на културите, като стрип-тил, запазващ структурата на почвата при намален разход на гориво.“

Precion Farming with AFS

„Намалената консумация на гориво и подобрената ефективност не са единствените ползи от използването на GPS автоматично управление, но така също и по-малката умора и фокус в работата, което означава не само повече продуктивност, но и по-голяма сигурност, които са особено важни за хората, които работят сами.

„Докато през последните години използването на  технологиите за прецизното земеделие е по-широко застъпено в големите земеделски стопанства, все още има много възможности за по-малките зърнопроизводители да се възползват от по-бързото изпълнение на задачите, по-висока ефективност и намалени оперативни разходи и разходи за ресурси, както и по-добра сигурност.

Свободата да прецизираш

Г-н Куатраро дава за пример собственик-оператор на трактор от среден клас, каквито са Case IH Maxxum или Puma, с малки или средно големи обработваеми площи, смесени или животновъдни стопанства в цяла Европа. Обикновено, тези трактори и  инвентара, с който работят, по-рядко са поръчвани със система за автоматично управление, но могат да бъдат значително по-продуктивни за техните собственици, ако са оборудвани с тези системи, заключава той.

„С избора на AccuGuide подготовка при поръчката на такъв трактор, той ще пристигне с необходимите електрически и хидравлични компоненти.“

„След това имате възможност да изберете компонентите на AccuGuide с минимално време за инсталация - AFS дисплей, навигационен контролер и антена AFS 372, да бъдат доставени инсталирани в трактора или да ги добавите на по-късен етап.

“Като алтернатива, опцията „пълен AccuGuide“ означава, че нов трактор Case IH идва от завода напълно оборудван с AccuGuide, позволявайки на оператора да се възползва напълно от автоматичното водене от деня на доставката, използвайки монтирания на подлакътника дисплей AFS 700.

AFS Precision farming

По-лесни операции при обръщане в края на реда

Последните разработки на Case IH комбинират отделните функции за автоматизация в края на реда - HMC II и автоматичните системи за завиване в края на реда - AccuTurn, за да бъде създадено управление за завиване в края на реда AccuTurn Pro, което напълно автоматизира всички операции и повишава комфорта и ефективността.

„При HMC II, след като операторът е изпълнил лесния процес по програмиране на последователността на операциите в края на реда, като изключване на 4wd, повдигане на инвентара и изключване на ВОМ, с натискането на един бутон всички програмирани операции се изпълняват автоматично в същата последователност с възможност и за изпълнение на обратните операции при започване на работа в новия ред. И сега вече е възможно да надградите до AccuTurn Pro, който комбинира всичко това с автоматично завиване в края на реда.

Преимуществата на повтараяемостта

Тракторите на Case IH, оборудвани с AccuGuide могат да работят с възможни корекции от безплатния сигнал EGNOS с неговите 20-25 см. повтаряема точност при преминаване от откос към откос, през Range Point RTX (15 см. точност) до RTK + (1.5 см.).

Повтаряемостта, осигурена от по-високите нива на точност също така означава, че, например, едни и същи коловози на машините могат да бъдат използвани когато се разпръсква тор или течен тор върху нивите, като по този начин се намалява утъпкването на почвата.

„В крайна сметка, има разнообразие от технологии за автоматично водене, които могат да донесат ползи за малките до средни стопанства, особено при тези, които се управляват от оператори, които са собственици,“ смята Куатраро.

„Това са системи, които могат да донесат значителни потенциални ползи спрямо инвестицията за тях. Има множество различни опции, а специалистите на Тайтън Машинъри България са в състояние да предоставят цялостна помощ, за да бъде избран най-добрият възможен начин за бързо възвръщане на направената инвестиция в навигация.

AFS

Назад към всички новини