Генадий Григоров: Модерната земеделска техника е част от успеха на едно стопанство

25.09.2020

Истории за успеха – как земеделците работят с Case IH в стопанството на Генадий Григоров

Вече 23 години животът на Генадий е посветен на работата със земята. Гостуваме в стопанството му на територията на община Хитрино и разбираме, че зърнопроизводството се е превърнало в успешен агробизнес, който земеделецът, заедно със семейството си, постоянно надгражда и развива чрез инвестиции в модерна агротехника и иновативни технологии.

case-ih-Genadi-Grigorov-farmer-harvest


За мен едно стопанство е успешно, когато успяваш да подменяш редовно автопарка си, което е много важно. За нас земеделците е ясно - със стари машини няма как да правиш успешно земеделие. Успяваш ли всяка година да купуваш нова техника, за да подменяш старата, според нуждите на стопанството - това е успешно земеделие! 

case-ih-axial-flow-harvest-8250

И действително автопаркът на стопанството доказва думите на земеделеца. В последните години той прави инвестиции в ключови машини за едно стопанство - техниката за прибиране на реколтата. Миналата година Генадий купува верижен комбайн Case IH Axial-Flow 8250 оборудван с дрейпър хедер MacDon.

Роторната технология дава на стопанина по-висока производителност, докато капацитетът на обикновения сламотръсен конвенционален комбайн е едно средно ниво. Не можеш например да минеш на по-високопроизводителна машина, без да отидеш на роторен комбайн.

При роторния комбайн начинът на овършаване е зърно в зърно. Няма такъв контакт на зърното с ротора. За сметка на това овършаването е добро и начупването на зърното при роторния комбайн е много по-малко. Това се вижда много ясно, особено при царевицаПри верижния комбайн утъпкването е минимално, в сравнение с комбайн на колесна гума. Няма такова сбиване на самата почва и реално за почвата е по-добре!

case-ih-axial-flow-harvest-8250

Ефективността от работата на всяка машина е много важна за качеството и количеството на реколтата. Още повече, когато техниката работи в трудни условия. Комбинацията, на която Генадий залага в това отношение -  верижен комбайн Case IH Axial-Flow 8250 с дрейпър хедер MacDon, се оказва точното решение за стопанството му.

Реално AFS Harvest Command системата за автоматизация на жътвата дава свобода на самия водач на комбайна. Като моментално, при промяна в условията на жътва, автоматично настройва параметрите на самата комбайна. По този начин се постига по-висока производителност, без намесата на оператора. 

Кабината на комбайна Case IH Axial-Flow 8250 наистина е с много луксозно изпълнение - и климатизация, и отопление - всичко е на ниво. И седалката има климатизация. Много е комфортна!

До миналата година нямах никаква представа за хедера MacDon. Много ми хареса този хедер. Реално имах полегнал ечемик миналата година. Прибра го почти на 100% и със скорост, с която друг хедер не би го прибрал.

case-ih-axial-flow-harvest-8250-macdon-header

След добрите резултати, постигнати с роторния комбайн Case IH и дрейпър хедера MacDon, Генадий взема решение да инвестира отново в същата комбинация от машини и от тази година жъне с двата комбайна Case IH Axial-Flow 8250.

Имах нужда от втори комбайн и след като съм направил избор с първия комбайн Case IH и съм останал доволен - реших да закупя и втори от същата марка.

Основното, което мога да кажа е, че имаме добър сервиз за региона.

Това е комбайн, който се обслужва много лесно. Защото всяка сутрин трябва да обслужиш една машина преди да излезе на полето. И това беше основното за закупуването на първия комбайн. А той вече реално ни показа, че си заслужава техниката да се купи.

Не само машините, но и новите технологии, които се прилагат в едно стопанство, са важен фактор за успешното му и рентабилно развитие. Ето защо Генадий споделя и опита си от работата с AFS навигацията на Case IH и AFS RTK + сигнала за корекции от мрежата на Тайтън Машинъри България.

case-ih-axial-flow-harvest-8250-afs

Аз вече имам три навигации от Тайтън Машинъри с корекция на сигнал и на трите машини. Първата навигация ползвам повече от година и съм много доволен. И корекционният сигнал е много добър. В помощ е - нямаш застъпване, нямаш умора на водача и можеш да следиш много други дейности, докато самата комбайна, или друга техника, се придвижва автоматично по полето.

В края на нашето гостуване в стопанството на Генадий в Хитрино, го питаме каква е посоката, в която иска да се развива занапред. А след като видяхме успешното му стопанство, отговорът му не ни изненадва:

След като 23 години се занимавам със зърнопроизводство, това е посоката!

 

Назад към всички новини