Димитър и Андрей Мачуганови в Истории за успеха с Case IH

04.09.2020

Димитър Мачуганов: Животът е един малък миг, а моята максима е да се живее и работи на максимални обороти

Димитър Мачуганов е един работещ човек на 52 години с две прекрасни внучки, с амбицията да се развива семейният бизнес. Така се определя той самият, като споделя, че е истински щастливец, защото има най-големия стимул за работа днес - приемствеността в семейната компания в лицето на своя син Андрей Мачуганов, който е рамо до рамо с него.

dimiar-andrei-machuganovi-caseih-ajd-agro

Не идваме за първи път в стопанството на Димитър, няма и да е за последен. Тук винаги има какво да се види и научи, защото стопанства като това са пример и стимул за всеки, в чиито гърди тупти фермерско сърце.

ajd-agro-caseih-partner

Димитър ни посреща с думите:

Знаете ли, човек не трябва да спира да се развива, защото животът е един малък миг и всеки един пропилян ден на този свят е невъзвръщаем по никакъв начин и не може да го компенсираш. Затова моята максима е да се живее на максимални обороти и да се работи на максимални обороти.  Животът е един и е кратък и трябва да го използваме пълноценно. Бъдещето в нашата фамилия, защото нашият бизнес е семеен, е насочено към укрепване на това, което сме постигнали, да го опазим и доразвием.

Няма как да не попитаме Андрей защо застава зад баща си и избира земеделието пред много възможности за един млад човек:

Изборът ми да се занимавам със земеделие се случи много плавно и постепенно, когато започнах да помагам на баща ми, да се уча и да се занимавам с различните части от бизнеса. Мога да кажа, че въпреки близо 10 годишния ми вече опит, в тази дейност, продължавам да се уча. Избрах земеделието, защото то е едно голямо предизвикателство, а работата за един човек трябва да бъде такава.

От типично зърнопроизводство, Димитър Мачуганов и синът му развиват дейността на стопанството до едно следващо ниво - производство и преработка на висококачествена дехидратирана люцерна и пелети. Те вече продават в над 16 държави, а брандът им е разпознаваем като гаранция за високо качество.

ajd-andrei-dimitar-machiganovi

За изминатия път, решението за преработка на произведената продукция и предизвикателствата Димитър и Андрей Мачуганови споделиха:

 Димитър Мачуганов:

Диверсификация е думата, която ни накара да се замислим какво да променим в нашето стопанство, в нашата култура на работа, в нашия начин на мислене. Обвинявани сме, че само изнасяме суровини и нямаме добавена стойностПредприятието, което успях да съградя със семейството си, е точно предприятие за преработка на люцерна. Защо люцерна? Защо да не продължим да инвестираме в зърнопроизводството? Зърното за нас е постигната тема, а и смятам, че перспективата пред зърнопроизводството не е най-добрата, защото сме в конкуренция с черноморския регион с много големи производители като Украйна, Русия. Да добавим стойност, трябваше да използваме култура, която е позната и традиционна за България. Така обърнахме поглед към люцерната и съградихме предприятие за преработка.

Андрей Мачуганов:

Люцерната е изключително благодатна култура, но тя изисква своята специфика. Ние сме в 6 месечна жътва в годината, когато прибираме нашите откоси. Ключът да правим един качествен продукт и да го изнасяме в над 16 държави е това, че сме затворили целия цикъл. При нас нещата започват на полето от обработката, засяването на полето, след това прибирането на люцерната, преработката в нашето предприятие, до последващата реализация за крайните клиенти, споделя Андрей.

case-ih-tractor-puma

Няма как да не отидем на полето, където виждаме и поредната световна иновация на Case IH, която се тества именно в България. Това е балопресата LB436 HD, която е и машина на годината за 2020 г. на Агритехника. Освен за тестовете и работата на тази уникална за пазара машина, няма как да не попитаме Димитър Мачуганов и за партньорството му с Case IH, с които работи от самота начало на своята дейност:

Партньорството означава доверие. Партньорството означава взаимност. С  Case сме израснали в нашето стопанство. Бяхме в началото малки, сега сме от големите. Няма как с големия бранд, с големия партньор, с който има взаимност, доверие, да не се развиваме. Това е формулата на нашето уважение и нашето партньорство.

Ето поредното свидетелство за нашето партньорство с Case IH. Тук, в полетата на нашето стопанство, е балопресата LB436 HD, машина №2, произведена в света. Вече я ползваме 10 дни. Видях машината в Хановер на Агритехника и бях силно впечатлен. Помолих да я тестваме при нас, защото иновациите и технологичните решения са уникални наистина и са много. Приятно се изненадах, че успяха да я доставят, защото все пак България не е най-големият пазар на Case IH  в света и аз не съм най-големия клиент на Case IH в България. И ето, машина № 2 e в нашето стопанство, другата е някъде по света, където също я тестват и съм приятно изненадан, че всички тези иновации работят на 100%.

case-ih-tractor-magnum-rowtrac-lb436hd

Димитър отбелязва, че в България все още се пренебрегват остатъчните продукти на полето и фермерите отминават с лека ръка възможността да прибавят добавена стойност в стопанствата си. Според него съвременните машини позволяват да се работи с лекота, да се произвежда много с малко хора и да се постигат добри резултати. Ето какво сподели още той:

Ключов момент си остава качествената машина. Най-иновативното, за което са се погрижили при тази машина, е това  как тя да бъде обслужвана лесно. Почистването, заготовката, приготвянето за работа при една конвенционална машина отнема много време. През цялото време насоките са как да се облекчи този процес и да се случат нещата навреме, лесно и удобно.

Не само дизайнът е променен изцяло и е впечатляващ. Няма как да не споменем редукторното задвижване, че саковете, които носят ролките със сезала автоматично се повдигат, самата машина се повдига да е лесно на оператора да влезе и зареди евентуално скъсан сезал. От старите машини е взето най-доброто - добрите възвързвателни апарати. Повишена е компресията, удължен е целият тунел, от който излизат едни прекрасни тежки бали. А скоростта с която работи, разликата е осезаема с предходното поколение машини.

case-ih-tractor-magnum-rowtrac-lb436hd

В Хановер, попитах господата от Case IH: Господа вие толкова сте пипнали по нея, тя дали въобще ще работи?! И ето я, № 2 в света, в нашето скромно стопанство, работи и то с приятни качествени показатели: скорост, плътност на балите, няма да скрия имаме бали с близо 500 кг със 7 % влага, машината работи повече от прекрасно!

case-ih-tractor-magnum-rowtrac-lb436hd

Преди да си тръгнем от стопанството питаме Димитър какво за него е земеделието и в очите му се видя един особен блясък, когато ни каза:

Земеделието за мен е най-пълноценната част от живота ми. Това е тежък, на моменти непосилен труд, но няма по-голямо удоволствие да създаваш живот и да береш плодовете от него.

Назад към всички новини