Челните товарачи CASE работят в завод за преработка на отпадъци

24.11.2020

CASE CE_Wheel Loader

До скоро във фирма Zakład Gospodarowania Odpadami GAĆ Sp. z o. o., близо до Олава (Полша), всички товарни операции са изпълнявани с телехендлери. Днес обаче ситуацията е съвсем различна. Tри челни товарача със съчленена рама – всички от марката CASE – изпълняват все повече задачи, които досега са извършвани от телехендлери.

Челният товарач CASE 621F е първата машина, доставена в завода през 2012 г. До момента тя е работила над 17 000 моточаса без сериозни технически проблеми – товарачът работи "нормално". Може би по-впечатляващо е, че на ръководителя по поддръжката в завода дори не му е хрумвало да продаде по-стария модел. По-скоро той иска да повиши функционалността му чрез монтиране на допълнителни хидравлични линии, за да може да бъде оборудван с кофа с притискащо устройство. По този начин ще се повиши производителността на машината в резултат на възможността да разтоварва по-лесно отпадъци с по-голям обем и от различен вид. Основната задача на 621F е да загребва отпадъци от земята и да зарежда с тях шредерите. Преди това обаче машината е използвана да обслужва технологичните линии за ферментация и производство на компост, които сега са в компетенцията на новите товарачи CASE 721G XR.

CASE CE Weel Loader Waste Site

По-рано доставеният челен товарач 721G XR се използва основно в отделението за приемане на отпадъците, но освен това товари рециклируеми материали на полуремаркета

Защо решихте да ги купите?

Преди получавахме много по-малко отпадъци, отколкото сега, което означаваше, че нямахме нужда от машини с голяма товароподемност. По онова време бяхме доволни от телехендлерите, които бяха подпомагани от челния товарач 621F. Все пак, заради развитието на завода и постоянно нарастващия обем отпадъци, който получаваме сега, трябваше да купим повече техника. Решихме, че челни товарачи със съчленена рама са най-доброто решение и че са ни необходими машини с по-голяма товароподемност, за да могат да се справят с по-големите обеми отпадъци, пристигащи в завода", обяснява Гжегош Чапка, ръководител Поддръжка в ZGO Gać. Според него телескопичните товарачи вече не отговарят на очакванията на завода при работа със смесени битови отпадъци. Телехендлерите се справят добре със сортирани рециклируеми материали като алуминиеви кенчета или бутилки от PET, но за биоразградимите или смесените битови отпадъци е необходима по-здрава и по-тежка техника.

CASE CE Weel Loader Waste Site_1

Гжегош Чапка, ръководителят Поддръжка на ZGO Gać, смята, че покупката на машини CASE е било отлично решение, тъй като те гарантират много по-голяма производителност от телехендлерите, по-икономични са при работа и операторите обичат да работят с тях

Изправени пред трудното решение за покупка на челни товарачи със съчленена рама, имахме избор от няколко класа машини, предлагани от голям кръг производители. Избрахме CASE и мисля, че това бе правилният избор. Спряхме се на CASE, главно защото имахме положителен опит с товарача 621F. Машината винаги се представя добре. Всички задачи, които са й възлагани през годините, са били изпълнявани на 100% според изискванията. Разбира се, във времето се появиха някои дребни повреди, но това е нещо, което се случва с всяка една техника. Нейното качество се демонстрира най-добре от факта, че днес все още е в експлоатация, разказва г-н Чапка.

Имахме възможност да опознаем машината добре. Операторите свикнаха да работят с нея, механиците я харесаха и опознаха нейното устройство и специфики. Така че никой от нашия екип не искаше да преминем на друга марка! Много по-лесно е да имаш в завода няколко машини от един и същи производител, защото не трябва да се учиш как работи техниката, а и сервизирането е по-ясно, допълва той.

CASE CE Weel Loader Waste Site_2

Благодарение на комбинацията от удължени рамена на стрелата (версия XR) и кофата за високо изсипване, машината ефективно оформя купове и лесно се справя с най-високите камари

Най-новите челни товарачи CASE в завода ZGO Gać са оборудвани със стрели с удължени рамена (версия XR), които увеличават максималната височина до шарнирната връзка на кофата с 0,39 м. Стрелата работи в съчетание с кофата за високо изсипване (капацитет 4m3 и при двете машини), което улеснява удобното обслужване на полуремаркетата и оформянето на високи купове от различни видове отпадъци и поради това осигурява по-добро оползотворяване на наличното пространство в завода. Забележително е, че използването на удължени рамена за стрелата и кофа за високо изсипване не изисква монтаж на допълнителна противотежест. Машината може да работи така безпроблемно, защото двигателят е разположен в задната част на товарача и поради това машината остава стабилна, независимо от по-голямата собствена маса на кофата.

CASE CE Weel Loader Waste Site Poland

И двете машини от модела 721G XR използват кофи за високо изсипване с капацитет 4 m3, оборудвани с перфорирано горно уширение

Освен това, групата от охлаждащи радиатори е монтирана точно зад кабината и оформя куб. В допълнение към по-ефективното им разполагане, това решение ограничава количеството навлизащ прах, който се завихря от задните колела на машината. При работа с отпадъци има голямо значение, че радиаторите оформят куб, защото тази система осигурява по-голям поток от свеж въздух и в резултат се получава по-ефективно охлаждане в сравнение с по-разпространения начин подреждане тип "сандвич". И двете машини са оборудвани със система за централно смазване и гуми тип L5, които са по-устойчиви на механични повреди.

Когато избирахме оборудване за 621F, ние не поискахме централно смазване, защото операторът имаше повече време, което да отдели за машината. Сега обаче положението се промени. Няколко оператора работят на един и същи челен товарач и всеки товарач се използва много интензивно. От момента на стартиране в 6.00 ч. сутринта, техните двигатели не спират, докато не бъдат изключени в края на деня. Разбира се, централното смазване не решава въпроса изцяло, но 80-90% от точките се гресират автоматично, което благоприятства работата на завода, отбелязва г-н Чапка.

CASE CE Weel Loader Waste Site Poland 1

Кабината е оборудвана със защита на предния прозорец, защото смесеният битов отпадък, който се претоварва, може да съдържа всичко, в т.ч. камъни и тухли

За подготовката на машините за работа с отпадъци, спецификациите на двата товарача от модела 721G са подбрани така, че да оптимизират безопасността и условията за работа на оператора. Например, челният товарач, използван за смесен битов отпадък, е оборудван със защита на предния прозорец, защото сред отпадъците може да има камъни, тухли и други видове материали, които могат да отскочат към кабината. И на двете машини е монтиран филтър с въглен за подобряване на качеството на въздуха, циркулиращ в кабината.

Първият челен товарач CASE 721G XR става част от машинопарка на ZGO Gac през 2017 г. От тогава е навъртял над 10 000 моточаса. Най-новата, почти еднаква машина, е закупена две години след това и вече е работила над 2500 моточаса.

Има ясно разделение между работата на двата челни товарача. По-рано доставеният се използва в сортировъчното отделение за загребване на отпадък и разтоварването му в машината за разкъсване на чували, с която започва линията за сортиране. Когато приемният й бункер е пълен, операторът на челния товарач има около 20 мин. за товарене на стъклени и метални опаковки. Вторият 721G XR се използва в дейностите по ферментация и аеробна стабилизация, където съгласно използваните процеси и график той пренася обработвания отпадък между различните площадки и товари компост на мобилната пресевна инсталация. Понякога се използва и за товарене на алтернативно гориво (RDF) на полуремаркета с подвижен под.

CASE CE Waste Site Poland Wheel Loader

Най-новият челен товарач CASE се използва главно за товарене и разтоварване на контейнери, съдържащи аеробната стабилизация на отпадъците след ферментационния процес

Какво мислите за новите челни товарачи CASE след няколко години интензивна експлоатация?

Гжегош Чапка потвърждава, че те предлагат действителни преимущества: Операторите са доволни от тези машини, защото те осигуряват много по-голяма производителност и комфорт отколкото телескопичните товарачи. Най-големите кофи на телехендлерите имаха капацитет от 2,5 m3, докато машините CASE са оборудвани с 4-кубикови кофи, което означава, че всичките ни дейности могат да се извършват много по-бързо. Тъй като количеството отпадък, приемано в завода, продължава да нараства, по-голямата бързина наистина е от значение. Въпреки че са много по-производителни, разходът им на гориво не е много по-голям от този на телескопичните товарачи. При обичайна работа средният разход на гориво е около 8,2-8,5 л/ч, докато телехендлерите изразходват 7 л/ч, въпреки че са по-малки и с по-ниска мощност. Тези числа говорят сами за себе си", обобщава г-н Чапка.

 CASE CE Waste Site Poland Wheel Loaders

 

 

Назад към всички новини