Case IH представи автоматизирани решения и нови технологии с изкуствен интелект в помощ на фермерите

21.02.2024

Case IH представи автоматизирани решения и нови технологии с изкуствен интелект в помощ на фермерите

По време на Форума за иновации в селскостопанското инженерство, който се проведе в рамките на международното изложение “Зелена седмица” 2024 в Берлин, Case IH представи редица решения в сферата на автономните технологии и изкуственият интелект (AI). Това са нововъведения, които подобряват качеството на жътвата, почвообработката, балирането, а също и намаляват използването на торове, пестициди и гориво. С разработването на автоматизирани технологии, Case IH създава нови методи за подкрепа на фермерите в повишаването на тяхната производителност и рентабилност, като същевременно генерира допълнителна стойност и насърчава опазването на ресурсите.

Автоматизация на жътвата

Освен автоматичното насочване в полето, днешните цифрови технологии позволяват автоматизацията на дейности като жътвата. Системата за автоматичен контрол на скоростта на подаване на масата, спрямо промени в скоростта на движение при комбайните Axial-Flow, бе отличена със сребърен медал за иновации от Германското селскостопанско дружество (DLG) по време на Агритехника. Освен това Case IH въведе синхронизация на ротора със системата AFS Harvest Command, която автоматично настройва всички процеси по прием и очистване на зърното в 6 отделни функции, благодарение на данни в реално време от десетки сензори. Автоматизираната система прави също така корекции срещу претоварване или неточна работа на ситата, като регулира вентилатора и всяко сито, предотвратявайки загубата на зърно, както в движение, така и при спиране на място.

Нова автоматизация при балопресите Case IH

По време на Форума за иновации в селскостопанското инженерство, Case IH показа и новата система за автоматизация при балопресите, която използва лазерни импулси от сензор LiDAR (чрез светлинно откриване и измерване на разстоянието). Системата се монтира на предната част на покрива на трактора и чрез нея се анализира позицията, формата и сечението на откоса от слама пред балиращата машина. След това системата изпраща съответстващи импулси към трактора за целите на автоматичното управление, което чрез ISOBUS 3 протокол за връзка регулира скоростта на трактора и балиращата машина според позицията и плътността на откоса за балиране. Това облекчава напрежението и умората на водача и поддържа еднаква форма и плътност на балите, като същевременно оптимизира използването на мощността на двигателя и балиращата машина и така минимизира консумацията на гориво.

caseih-axial-flow

Умни сензори и изкуствен интелект (AI)

Автономната система за обработка на почвата на Case IH  ебазирана на тракторите  и  машините за почвообработка на марката. Тявключва технологията Raven Autonomy™, която фунционирa с най-ново поколение сензори и изкуствен интелект. Тя използва системата AFS Soil Command за интелигентно управление на почвообработката, както и системата Field Analyzer, която чрез високо интелигентни сензори и 4К камери позволява разграничаването в реално време на културите от плевелите, което води до намалено използване на агрохимикали.

caseih-ai

Комплектът за автономност, който беше представен за първи път по време на Агритехника през есента на 2023 г. с автономния трактор Case IH Magnum, отива още по-далеч. Технологията може да бъде използвана и на други серии на Case IH, като Optum или Puma. По време на работа комбинация от камери и радарни сензори непрекъснато наблюдават областта около трактора за препятствия и външни движения. С помощта на изкуствения интелект модулът за сензитивност (Perception Controller) на Raven обработва непрекъснатия поток от изображения, интерпретира ги и идентифицира потенциални препятствия. Ако бъде открито такова, тракторът спира и операторът получава предупреждение на своето свързано смарт устройство, което му позволява да оцени ситуацията и да вземе решение как да продължи. За първи път в агро индустрията, тази система позволява всеки оператор да работи освен с основния,  и с втори автономен трактор едновременно. Това е отлично решение за бързина и ефективност, предвид недостига на работна ръка в земеделието.

Цялостна свързаност и мониторинг чрез Connect Room Hub

В допълнение към оптимизирането на работните процеси и оперативните параметри на отделните машини, Case IH се фокусира върху решения за управление на множество селскостопански машини. Това включва телеметрични решения за дистанционно наблюдение и поддръжка, автоматизирани системи за събиране и анализ на селскостопански данни с цел осигуряване на информирано вземане на решения. Всички AFS Connect машини се наблюдават постоянно за оптимална производителност. Когато системата открие потенциален проблем, изпраща автоматично сигнал до сервизният център.  Това значително намалява времето за реакция и предотвратява скъпи ремонти или спирания на работа, особено в критични натоварени периоди от годината. Системата работи на базата изкуствен интелект, който експертите на Case IH непрекъснато обучават и доразвиват.

Иновации в електрификацията - новият електрически Farmall C 75

С представянето на Farmall 75C Electric на Агритехника 2023, Case IH демонстрира своя ангажимент към устойчивото земеделие и алтернативните задвижващи системи. Със своите дизелоподобни характеристики по отношение на мощността и производителността, батерията на Farmall Electric може да бъде заредена от 10% до 80% за по-малко от час с функцията за DC зареждане. Благодарение на електрификацията в комбинация с ниско износване и ниски разходи за поддръжка, моделът позволява до 50% намаляване на експлоатационните разходи в сравнение с дизеловите трактори. Цифровите функции извън борда и допълнителните опции за автоматизация гарантират високоефективно използване на превозното средство, което е подходящо за изпълнение на задачи в селското стопанство, комунални нужди и поддръжка на зелени площи.

По време на Форума за иновации Case IH не само показа своя ангажимент към разработването на нови технологии, но и утвърди своята роля като лидер в разработването на автономни и автоматизирани решения за устойчиво земеделие. С акцент върху ефикасността на ресурсите, оптимизация на работните процеси и намаляване на оперативните разходи, Case IH залага посока, в която технологията и иновациите водят към по-продуктивно и екологично чисто селско стопанство.

Назад към всички новини