Case IH Axial-Flow 10 ново поколение еднороторни комбайни

15.12.2023

 

“Съвършенство по време на жътва” - под това мото бяха представени най-новите модели комбайни от Case IH по време на международното изложение за селскостопанска техника - Agritechnica, което се проведе в Хановер, Германия.

Акцент тази година на изложението са моделите от новата серия Axial-Flow 160 с мощност в диапазона от 400 до 460 к.с., както и новите Axial-Flow 260 с мощност от 500 до 635 к.с. По време на пресконференция на Case IH бе показан и дизайн на най-новата серия комбайни AF от клас 10, които ще са агрегатирани с двигатели с мощност над 700 к.с. Основен акцент на изложението бе представена за първи път най-нова генерация комбайни Case IH Axial-Flow 160, които са оборудвани с най-иновативната и технологична система за автоматизация на жътвата - AFS Harvest Command.

Давид Полахамер, продуктов специалист за комбайни Case IH в Европа, заяви: “Тази нова серия комбайни е оборудвана със система за автоматизация без аналог досега, но също така и с най-големите бункери за зърно в този клас, които вече достигат до 12 500 литра. Благодарение на автоматизацията, операторът на комбайна получава най-високо ниво на производителност чрез автоматично синхронизиране на скоростта на подаване на масата, спрямо промени в скоростта на движение на комбайна. Освен това е налице и синхронизация на ротора със системата AFS Harvest Command, която автоматично настройва всички процеси по прием и очистване на зърното в 6 отделни функции, благодарение на данни в реално време от десетки сензори.”

caseih-david

Автоматизираната система прави също така корекции срещу претоварване или неточна работа на ситата, като регулира вентилатора и всяко сито, предотвратявайки загубата на зърно, както в движение, така и при спиране на място.

Сребърен медал за нова радарна система при хедерите

Новина по време на Агритехника 2023 беше и това, че Case IH спечели сребърен медал от DLG за своята иновационна радарна система при хедерите, която позволява измерване в реално време на гъстотата на културите и адаптивно настройване на скоростта на комбайна и модулите за вършитба.

Пред нашата камера, Давид Полахамер обясни детайлно: “За разлика от решенията, които променят параметрите на работа на машината, след като културата е влязла вече в комбайна, новата радарна система на Case IH използва външни радарни сензори, които сканират и оценяват плътността на културата, преди да влезе в комбайна, а не по време на процеса на вършитба. Системата позволява променлива скорост на захранване, както и автоматично нивелиране на височината на хедера, в зависимост от гъстотата на класовете и дали те са наклонени на една или друга страна. Радарите следят също така и наличието на плевели в полето. В резултат на това скоростта на движение на комбайна и натоварването на двигателя се поддържат оптимално, като се премахва рискът от блокиране и спиране.”

Благодарение на комбинирането на представените технически иновации, новата серия комбайни Axial-Flow 160 успяват да увеличат скоростта на жътва средно с до 20%, в сравнение с предходните модели.

По време на Agritechnica бяха представени и големите комбайни от серия Axial-Flow 260, чиито флагман е с мощност. 634 к.с. и е предназначен за работа в големите зърнопроизводствени стопанства. Новият Case IH Axial-Flow 9260 ще бъде пуснат съвсем скоро на пазара за земеделска техника в Европа, след представянето му на изложението в Германия.

caseih-af-10

По време на изложението стана ясно, че Case IH подготвя производство на изцяло новата серия комбайни AF клас 10, която е предназначена за нуждите на най-големите производители и двигателите тук ще са с мощност от над 700 к.с., като флагманът ще е с двигател  775 к.с.

Давид Полахамер акцентира още: “Благодарение на новият по-дълъг ротор тази серия комбайни осигурява най-високата производителност в своя клас. Освен това при новия модел от клас 10 имаме вече 20 000 литров бункер за зърно и нова система на шнека за бързо разтоварване, която достига 210 литра в секунда.”

Новата серия комбайни Axial-Flow са оборудвани с нови по-широки кабини с LED осветление, а седалките имат охлаждане и масаж, което да гарантира комфортна работа на оператора. Управлението и мониторингът на всички функции е лесно и удобно благодарение на новия тъч скрийн терминал AFS Pro 1200.

Назад към всички новини