Основна информация

Vaderstad Spirit

Пневматичната сеялка Spirit извършва подравняване, подготовка на сеитбеното легло, изсяване и притъпкване на почвата с едно минаване. Машината е известна със своята прецизност при поддържане на висока работна скорост в полето. Благодарение на индивидуалния контрол на дълбочината на всеки ред Spirit винаги полага семената на зададената дълбочина на изсяване. Това позволява и равномерно поникване по цялото поле.

Високопрецизни изсяващи ботуши

За да осигурят уплътняване на сеитбеното легло, големите притъпкващи колела уплътняват почвата преди изсяването на семената. Всеки отделен изсяващ ботуш има широко притъпкващо колело. Това позволява изсяващите ботуши да реагират на всякакви неравности или промени в почвените условия, като по този начин запазват постоянна работната дълбочина. Големият диаметър на притъпкващите колела на изсяващите ботуши допълнително подобрява гладкостта на движението, ограничавайки въздействието на вибрациите и повишавайки прецизността при висока скорост.

Впечатляващо семеполагане

Впечатляващо семеполагане

За да се постигне перфектно полагане на семената в по-леки почви или при плитка сеитба, сеялката Spirit е оборудвана с двойни изсяващи дискове. Изсяващите дискове с голям диаметър осигуряват гладко движение, а здравата шведска стомана V-55 осигурява изключително дълъг експлоатационен живот. За да пасне на променливите почвените условия натискът на изсяващия ботуш може да се регулира от кабината в движение.
TriForce

TriForce

TriForce е уникалното окачване на изсяващия ботуш на Väderstad при сеялките Spirit, което му позволява да копира терена за разлика от традиционното окачване с четири гумени тампона. Това осигурява идеално полагане на семената дори при неравни терени, като например следи от колелата на трактора или вълнообразен терен.
Шахматни изсяващи дискове

Шахматни изсяващи дискове

За да се осигури агресивен работен ъгъл, но и максимална сила на проникване, изсяващите дискове са разположени шахматно. Spirit успява да постигне желаната работна дълбочина независимо от вида на почвата или условията на полето. Благодарение на конструкцията си изсяващите дискове запазват агресивния си работен ъгъл във времето, с което се постига и максимална прецизност. Конструкцията без шахматно разположени дискове с течение на времето се отваря поради износването и започва да прониква почва между тях, което пречи на правилното полагане на семената и намалява прецизността.
Конична форма на дисковете

Конична форма на дисковете

Изсяващите дискове имат конична форма, която отваря тясна бразда за семената оказвайки минимално въздействие върху почвата. Това води до по-ниско изискване за мощност и подобрена способност за справяне с растителните остатъци. В комбинация с конструкцията с шахматно разположени изсяващи дискове, дълбочината на сеене се постига чрез нисък натиск на ботушите.
Разположение на семепроводите

Разположение на семепроводите

Семепроводите доставят семената пред центъра на изсяващите дискове, което позволява да се оползотвори въртеливото движение на диска. Въртенето на изсяващия диск способства за полагането на семената на дъното на браздата, което позволява незабавен достъп до влага. Тази система не изисква притъпкване за семена, което намалява разходите за износващи се части.
Предни работни инструменти без компромиси

Предни работни инструменти без компромиси

За успешна подготовка на сеитбеното легло сеялката Spirit е оборудвана с усилени предни инструменти. Индивидуално монтираните дискове осигуряват безупречна прецизност и пропускливост. Коничната форма на дисковете осигурява фина обработка на почвата, която е важна за контакта между семената и почвата. Предните работни инструменти могат да се регулират от кабината в движение. За подравняване може да се монтира регулируема подравняваща дъска CrossBoard пред двата реда дискове.
X-образна подредба на дисковете за достигане на пълния потенциал

X-образна подредба на дисковете за достигане на пълния потенциал

За да имате пълен контрол, е много важно сеялката да не се отклонява от линията на движение зад трактора. Това е особено важно в хълмисти условия. Х-образната конфигурация на двата реда почвообработващи дискове поддържа движението в права линия на машината зад трактора. Х-образната конфигурация намира широко приложение в модерното земеделие и е решаващ фактор за постигане на пълния потенциал на GPS или RTK системата.
Притъпкващите колела осигуряват еднородно сеитбено легло

Притъпкващите колела осигуряват еднородно сеитбено легло

За да се осигури уплътнено сеитбено легло преди полагане на семената, големите притъпкващи колела уплътняват почвата между предните работни инструменти и изсяващите ботуши. Това осигурява съществени предимства в по-леки почви, както и в полета, където почвата е рохкава вследствие на дълбока култивация или на обработка с недостатъчно последващо уплътняване.
Хидравлично регулируеми притъпкващи колела между колета на трактора

Хидравлично регулируеми притъпкващи колела между колета на трактора

За осигуряване на еднакви условия за всяко семе сеялката Spirit е оборудвана с хидравлично регулируеми централно разположени притъпкващи колела, които уплътняват зоната между колелата на трактора. Предимството е равномерно поникване по цялата работна ширина.
Шахматното разположение намалява разхода на гориво

Шахматното разположение намалява разхода на гориво

Шахматното разположение се състои в това, че всяко второ притъпкващо колело е изместено на 250 мм назад, като е монтирано на отделна ос. Изследвания показват, че шахматното разположение намалява заораването в почвата и понижава необходимата мощност с 25%. Допълнително предимство е, че конструкцията е по-малко податлива на вибрации, което осигурява по-висока прецизност на изсяване.