Основна информация

Rapid е сеялка, която с едно минаване извършва подготовка на сеитбеното легло, подравняване, изсяване и притъпкване на почвата. Тя осигурява надеждна сеитба при висока работна скорост. Опростената конструкция, комбинирана с високото качество на машината осигуряват дълъг живот и ниски експлоатационни разходи. Директна сеитба, сеитба с намалена почвообработка или с конвенционална – Rapid постига перфектно изсяване във всякакви условия.

Водеща в света система на ботуша

Водеща в света система на ботуша

Сърцето на Rapid са уникалните изсяващи ботуши, които са водещи в света, откакто Rapid направи революция в сеялките за слети култури преди 25 години. Rapid разполага с напредничава система за регулиране на дълбочината, регулируема от кабината. Тази система използва всяко от притъпкващите колела, за да контролира дълбочината на изсяване на два изсяващи ботуша, като същевременно извършва притъпкване на почвата. Благодарение на това Rapid успява да осигури равномерно поникване във всякакви условия.
Оптимално полагане на семената

Оптимално полагане на семената

Еднодисковите сеещи ботуши проникват в почвата с много голям натиск от 150 кг, което води до прецизна дълбочина на засяване дори при висока работна скорост. Благодарение на агресивния изсяващ диск Rapid винаги отваря чиста бразда за семето без вкарване на слама независимо от типа почва или система за обработка на почвата.
Идеален старт

Идеален старт

Работният ъгъл на изсяващия диск създава фина почва близо до семената, като по този начин осигурява толкова важния контакт между семената и почвата, от който зависи покълването. Важно предимство при изсяването е и това, че Rapid полага семето на по-голяма дълбочина от работната дълбочина на култивиращите предни инструменти. По този начин семената попадат в необработена почва, което им осигурява достъп на вода от три посоки.
Спестявате обработка преди изсяването

Спестявате обработка преди изсяването

Една от уникалните особености на еднодисковите изяващи култъри на Rapid е тяхната кутивираща функция, която добавя допълнителна интензивност към почвообработката на предните инструменти. По-интензивната подготовка на почвата по време на сеитбата означава по-малък брой обработки. По-малкия брой обработки съхранява повече влага в почвата и увеличава потенциала за растеж на посевите.
Ефективно притъпкване

Ефективно притъпкване

Разположени зад изсяващите ботуши, големите притъпкващи колела затварят ефективно браздите, оптимизирайки контакта между семената и почвата във всякакви условия. Страничният натиск върху семената предотвратява запечатването им с непропусклив слой, а вертикалния натиск върху дълбоко внесения тор осигурява по-бързо разтваряне на хранителните вещества.
Системата OffSet намалява изискванията за мощност

Системата OffSet намалява изискванията за мощност

Системата OffSet се състои в това, че всяко второ притъпкващо колело е изместено на 190 мм назад, като е монтирано на отделна ос. Допълнително предимство на тази система е по-ниското ниво на вибрации, което води до по-висока прецизност на изсяването.
X-диск за достигане на пълния потенциал

X-диск за достигане на пълния потенциал

За да имате пълен контрол, е много важно сеялката да не се отклонява от линията на движение зад трактора. Това е особено важно в хълмисти условия. Благодарение на Х образната конфигурация на предните дискове машината винаги ще се движи по права линия зад трактора. Х образната конфигурация на Väderstad е от решаващо значение за постигане на пълния потенциал на GPS или RTK системата на трактора.

Rapid е подходяща за всичко

Rapid позволява сеитба директно в стърнищата, след оран или при система с намалена обработка на почвата.

Благодарение на мощните предни инструменти и култивиращите изсяващи дискове Rapid може да сее във всякакви условия. Това спестява няколко броя обработки и съхранява влагата в почвата. Големият натиск на изсяващите ботуши осигурява ефективно проникване в почвата и позволява извършването на директна сеитба.

Rapid може да сее всичко – от култури с дребни семена като трева до такива с едри семена като боб.

Комбинираната сеитба гарантира успех

Комбинираната сеитба гарантира успех

Rapid се предлага със и без система за торовнасяне. Торовнасянето по време на сеитба осигурява бърз и надежден ефект на обогатяване на почвата. Тъй като торът се внася във влажна почва, зависимостта от дъжд не е толкова голяма, като същевременно се осигуряват високи добиви и по-добра ефективност на използване на хранителните вещества. Чрез полагането на тор в подходяща близост до семената посевите получават начално предимство пред плевелите. Интересът към торенето по време на сеитба се е увеличил в световен мащаб, стимулиран от по-високите разходи за суровини и гориво и повишената грижа за околната среда. В това отношение Väderstad могат да предложат своят богат опит натрупан през годините.