Филип Цветков пред вестник "Капитал"

01.10.2021

Филип Цветков пред вестник "Капитал"

Филип Цветков, Изпълнителен директор на Тайтън Машинъри даде интервю за вестник "Капитал", в което разказа каква е била 2020г. за компанията, как пандемията промени начина на работа и какви според него са тенденциите на развитие в бранша.

Кои фактори определят продажбите на земеделска техника и как повлияха те на продажбите през 2020? Как се развиха продажбите през 2020 г. - каква е тенденцията, кои са най-търсените и най-засегнатите групи техника?

- Основните фактори, които влияят на пазара на селскостопански машини, са всъщност онези, които определят успеха на бизнеса на земеделците и подпомагат взимането на решения за инвестиции от тях. През 2020 г. целият свят беше стъписан от настъпването на пандемията от COVID-19, но в нашия сектор това не продължи дълго, тъй като дни след обявяването на ограничителни мерки фермерите трябваше да започнат пролетната сеитба, а агрономическите мероприятия зависят от времето и не позволяват отлагане. Затова и те, а и ние намерихме начин да бъдем гъвкави и да бъдем до тях за подготовката и сервизирането на машините по време на кампанията им, така че тя завърши успешно. По аналогия се развиха и останалите кампании през годината. Факторът, който повлия нашия пазар много по-силно от COVID обаче, беше сушата - цяла Източна България беше засегната силно от нея, фермерите получиха символични добиви и съответно минимална отплата за труда си. Това, естествено, повлия на желанието им да инвестират в нова техника, което доведе до спадане на пазара от кръгло една трета. Аз лично съм доволен, че нашият екип успя да отбележи обратна на общата тенденция - ние отчетохме ръст спрямо продажбите си от предишната година благодарение на това, че проявихме гъвкавост и бързина в отговарянето на нуждите на клиентите ни. Миналата година засили съществуваща от преди това тенденция, която заради сушата стана масова - повишен интерес към технологии за минимални обработки на почвата и запазване на влагата в нея. Машини, които да отговорят на това търсене, са сеялки за директна сеитба и почвообработващи, които минимално нарушават почвения слой. Целта е преди всичко влагата да остане в почвата, структурата й да бъде нарушавана възможно по-малко, а от друга страна - да бъдат осигурени оптималните условия за поникване и развитие на растенията. Ние от години предлагаме такива продукти на пазара, те биват високо оценявани от фермерите и се радват на добър интерес.

Кои са най-големите трудности за доставчиците на земеделска техника в година на пандемия?

- Очевидно навсякъде по света веригите за доставки бяха прекъснати или сериозно нарушени, което води до силно затруднение в навременните доставки на доста от машините и на резервните части за тях. Допълнителен ефект е повишаването на цените на материалите по веригата на производство, както и съответно за съжаление на крайните продукти. Мерките, които взимаме по отношение на минимализиране на тези ефекти, са логични: доста по-ранни поръчки за доставка, както и поддържане на още по-големи складови наличности, с които да можем да отговаряме на търсенето в момента. Това затруднява отчасти нашата работа, но ни помага да отговаряме на очакванията на нашите клиенти.

Какво отчитат като успех в пандемичната 2020 г. компаниите в сектора?

- Според мен целият ни бранш се справи добре, бяхме до земеделците, свършихме си работата и им помогнахме те да свършат своята. За нашата компания, както споменах, 2020 г. не е такава, от която да се оплачем.

Как се развиват продажбите през тази година - каква е тенденцията и какво се търси?

- За момента годината се развива добре - метеорологичните условия до средата на годината бяха отлични, което позволи на фермерите да получат добри добиви от житните си култури, засушаването напоследък поставя под риск реколтата от царевица и слънчоглед в много райони, но и за едните, и за другите култури цените на пазара са на високи нива, каквито не бяхме виждали от години, така че очаквам до края на годината тя да се очертае като добра за земеделците, а оттам - и за нашия бранш. Машините, които се търсят, са, общо взето, стандартните такива, като отново трябва да отчетем сериозния ръст в търсенето на машини и технологии за минимални обработки.

Какви са очакванията и прогнозите ви за развитие на пазара на агротехника до края на тази и през следващата година? От какво зависи подемът му и какви са очакванията за субсидии?

- Очаквам пазарът на агротехника да продължи да се развива добре до края на годината, като завърши на нива чувствително по-високи от тези през миналата година. Освен споменатите фактори допълнителен позитивен фактор биха могли да са европейските програми за подпомагане, които дават надежда на доста от земеделците за по-облекчени инвестиции в бъдещето. В момента тече прием на техните документи за кандидатстване, но ефект от тях очаквам по-скоро евентуално следващата година, т.е. след одобрението на проектите от администрацията. Тазгодишните добри климатични условия и резултати ще дадат определено добра инерция и за началото на следващата година, но предвид че бизнесът на клиентите ни зависи и от фактори, върху които не могат да влияят - времето, няма как да сме особено уверени за развитието й в една или друга посока. Лично за себе си съм оптимистично настроен.

Back to all news