Магнус Самюелсън за спецификите на Vaderstad TopDown

19.05.2020

Представяме Ви третата част от интервюто с Магнус Самюелсън, в което той споделя повече за спецификите и характеристиките на култиватора TopDown. 

Magnus_S_Vaderstad

По думите на г-н Самюелсън, TopDown е машина, която е абсолютно универсална що се отнася до култивирането на почвата. Култиваторът позволява да се реагира на всякакви метеорологични условия, което само по себе си е много важно предимство. Машината разполага със специфични дискове в предната част, които правят възможно пропускането на една обработка, а пропускането на една култивация, което води до спестяването на средстава. Ако се погледне работата в едно по-голямо стопанство, с помощта на TopDown може да постигнете бърза възвръщаемост на инвестицията, защото имаме една обработка по-малко, но значително по-добър резултат.

Магнус Самюелсън споделя, че резултатите от TopDown винаги се измерват с това колко добра и фина обработка на почвата се реализира. С дисковете на култиватора се постига отлично качество на обработка, те са конични, смесват много, много добре и правят наистина фина почвообработка. Почвата се измества напред, постига се екстремно миксиране, а именно това смесване е важно за култивацията. Целта е растителните остатъци да бъдат смесени колкото се може повече, за да се разградят и да се смесят равномерно в целия почвен хоризонт. Това е едно значително преимущество.

Vaderstad TopDown

TopDown разполага с голям избор от работни органи, които позволяват коригиране на работата на машината според метеорологичните условия. При сухо време, целта е да се направят по-малко прорези в почвата. Ако времето е влажно, е възможно приспособяването към тези условия с използването на работни органи, подходящи за дренаж. Това са съществени фактори за правилната култивация. Работните органи могат да бъдат променяни според метеорологичната обстановка, в която се работи. 

В задната част на машината е разоложен валяк за утъпкване на почвата. В сухите години, като тези, които имаме сега, може да се прилага по-голямо уплътняване на почвата, за да се възстанови нейната капилярност. Ако годината е влажна, валякът на култиватора може да бъде вдигнат или премахнат напълно. Ключът при този тип машини е точно този - земеделците да бъдат гъвкави, да работят спрямо условията, защото всяка година ще бъде различна, сподели Магнус Самюелсън.

Back to all news