Магнус Самюелсън, Vaderstad, за новите хоризонти в култивирането

19.03.2020

През месец февруари в България се проведе второто издание на форума „Успешните практики от Vaderstad”. Много земеделски производители, както и специалисти от Тайтън Машинъри България и Vaderstad се събраха да обменят опит в работна среща в Правец.

Един от ключовите фактори за устойчивия успех както в производството, така и в продажбите на Vaderstad, е на база постоянната комуникация и съгласуване със земеделците - за това от какви специфични технически решения имат нужда.

Именно ползотворните дискусии с всички земеделски производители бяха оценени високо от експертите на Vaderstad – Магнус Самюелсън, Маркетинг и концептуални разработки и Питър Люнгстед, Регионален мениджър продажби, които дадоха на родните фермери съвети за избор на технология за почвообработка - конвенционална, с минимална обработка, ултра плитка, плитка или директна сеитба. Всички с налични решения от Vaderstad!

По време на събитието разговаряхме с г-н Магнус Самюелсън, Маркетинг и концептуални разработки във Vaderstad, който беше един от лекторите на събитието:

Г-н Самюелсън, срещаме се след второто издание на форума „Успешните практики от Vaderstad” в България, на което бяхте водещ лектор, как премина той, какво е вашето впечатление?

Наистина съм щастлив, че бях тук. Това е много професионално организирано събитие. Но най-доброто от всичко бяха добрите дискусии с всички земеделски производители след събитието. Те показаха високо ниво на агрономни знания и това ми достави голямо удоволствие.

Събитието бе посветено на темата „Предизвикателствата днес при почвообработка и сеитба“ бихте ли ни споделили какво бихте посъветвали българските производители при избора на технология за почвообработка - конвенционална, с минимална обработка, ултра плитка, плитка или директна сеитба?

Мисля, че на първо място този избор зависи от културата, която засяват. Съществен фактор е и сеитбооборота. При ротацията на някои култури е невъзможно да се мине, например, без плуг. Зависи от това какви са предизвикателствата с насекомите и болестите по растенията, така че това е определящото. През следващите години един от основните фактори в земеделието ще бъде намирането на система за запазване на влагата, в което ние от Vaderstad сме наистина добри.

Винаги се опитваме да бъдем максимално ефективни, защото виждаме, че всички стопанства растат и се развиват, а на фона на това има голяма липса на обучени кадри. Машините стават все по-скъпи - комбайните, тракторите, инвентара... И това изисква доста обучение, за да може тези хора да ги използват правилно. В международен план се наблюдава същата тенденция - намирането на добри кадри е проблем, така че трябва да станем по-ефективни.

Виждате ли допирни точки между предизвикателствата, пред които са изправени фермерите в България и в Швеция?

Да, определено. В Швеция много се набляга на управлението на влагата. Често е различно, тъй като там имаме излишък от вода и тя трябва да бъде усвоена. Имаме много влажни години. Тук в България има много, много сухи години, същата ситуация беше и през 2018 г. в Швеция. Тогава имаше изключително суха година. Затова мисля, че всички усилия трябва да са насочени към намирането на системи, чрез които земеделците да имат решения и през суха, и през влажна година. Машината трябва да бъде много, много гъвкава, за да устоява на климатичните промени.

Как се справят почвообработващите машини на Vaderstad за различните типове обработки и каква технология използват фермерите в Швеция?

През влажните години трябва да мислите за отводняване. Трябва да отнемете от влагата. И винаги е добре това да се направи с култиватор, защото култиваторът оформя конично дъно. Тогава доста бързо може да се натрупа вода в горната част, което увеличава налягането и бързо намалява влагата на полето. Трябва да сте внимателни, но да не преуплътнявате почвата. Ако годината е наистина влажна и е нужно изпаряване на водата - не уплътнявайте почвата.

Vaderstad e световен лидер във високоскоростното и прецизно изсяване на пролетни култури, разкажете повече за технологията, която използвате? Какво я прави уникална?

Това, което наистина прави нашите сеялки уникални, е поставянето на семето прецизно независимо от скоростта. Изстрелваме семето с въздух под налягане надолу по къса тръба, за да можем да поддържаме контрола и скоростта през цялото време. Няма значение колко са вибрациите по време на работа, накрая доставяме точното количество семена в почвата. Това прави нашите сеялки много специални.

Ултра плитката обработка, която вие въведохте с CrossCutter Disc набира все по-голяма популярност сред земеделците в България, на какво се дължи тя?

Ние открихме нов хоризонт в култивирането с CrossCutter Disc. Това беше невъзможно преди - да изчистите всичко, като запазите 3 см. дълбочина на обработката. Това прави нашите машини много ефективни при определени култури, например покривни култури или рапица, където е нужна плитка обработка. След сеитба на зърнени култури, често голямо количество семена остават в полето и се появяват като плевелна култура дори след 20 години. С нашата технология с CrossCutter Disc успяхме да накараме семената на самосевките да покълнат и съответно да оставим чисто поле.

CrossCutter Discs

Тези нови технологии тествате ли ги в реални български условия?

Да, ние тестваме непрекъснато в България нашите машини. Например тестваме новото поколение сеялки Tempo. Имаме много добра комуникация с местните земеделци и съм щастлив от това.

Каква беше изминалата 2019 г. за Vaderstad и какво да очакваме през 2020?

Имаме рекордна година зад гърба си. Премина много добре. Инвестираме повече в развитието и новите пазари, така че сме оптимисти за 2020г.

Вече се провеждат полеви тестове на машини и консултациите със зърнопроизводители, които искат да внедрят нови технологии в стопанствата си.

В момента е в ход тестване и на най-новия модел сеялка Vaderstad Tempo. 

Back to all news