Високотехнологични решения от лидерите в почвообработката - Väderstad и Grégoire Besson

28.06.2022

Подготовката на почвата с ефективни и интелигентни технологии гарантира прилагането на устойчиво земеделие с добавена стойност. Тайтън Машинъри България от години дава на своите клиенти възможността да правят модерно земеделие. На БАТА Агро 2022 компанията представи високотехнологични решения за почвообработка на френския бранд Grégoire Besson, който е в портфолиото на Тайтън Машинъри от 2020 г., както и на шведския бранд, ненадминат по своята производителност, Väderstad.

На щанда на БАТА Агро специален гост от Grégoire Besson бе търговският мениджър Шаба Урбан. Машините се радваха на изключителен интерес, а Шаба Урбан даде повече информация на всички заинтересовани за конкретните модели.

 

“Изложили сме нашия модел плуг Voyager S70. Той може да бъде агрегатиран към трактори от 250 до 400 к.с. Нашите решения за почвообработка са подходящи както за малки стопанства, така и за големи. Voyager S70 е със 7 корпуса, но имаме модели от 5 от 9-корпусни машини. Според мен с това задоволяваме нуждите на различните земеделци. И точно това е най-важното за нас - да помагаме на фермерите да бъдат по-прецизни със своите машини”, каза Урбан.

Традиционно от шведския производител Väderstad бяха изложени сеялките от двете топ продуктови линии Rapid и Spirit, както и универсалния култиватор TopDown.

В България, в повечето региони, почвите са по-тежки. Именно в тези условия Тайтън Машинъри България препоръчва сеялката Rapid. При нея изсяването е еднодисково и дискът буквално проправя своя път в почвата, създавайки фина почва в семенното легло, което спомага за по-добрия контакт между почва и семе. Това дава една много добра кълняемост.

 

“Машината е оборудвана с един доста тежък валяк, който притъпква наистина добре и уплътнява почвата когато сеем в по-тежки почви.

При сеялката Spirit пък имаме двойно дисково изсяване. Тази сеялка е по-подходяща за земеделци, които предпочитат да работят с предната дискова секция на машината по-дълбоко, отколкото дълбочината, на която сеят. При нея след дисковете за почвообработка имаме претъпкващи валяци, които уплътняват почвата и самото изсяване става след тях”, обясни продуктовия мениджър Людмил Стоицев.

Сеялката Rapid, която през 2021 г. отпразнува своя 30-годишен юбилей, се предлага в работна ширина от 3 до 8 метра. А продуктовата гама Spirit е налична от 3 до 9 метра със или без торовнасяне.

 

И Rapid, и Spirit могат да бъдат оборудвани с иновативната система SeedEye за следене на запушванията на Väderstad. Именно тази система през 2020 г. спечели златен медал за иновативна селскостопанска разработка на най-голямото аграрно изложение в Русия - Agrosalon.

Накратко SeedEye опростява работата на фермера и увеличава продуктивността, намалява разходите за труд и позволява по-икономично използване на семената.

Универсалният култиватор на Väderstad TopDown е сред топ изборите на земеделците. Машината представлява комбинация от дискова брана, следвана от работни органи, които могат да бъдат модифицирани спрямо условията на полето.

 

“Тази машина е създадена, за да може да направи няколко обработки с едно минаване и съответно да спестим време, влага и средства. Първата секция на машината е дисков култиватор, който е оборудван с клонични дискове. Ние работим само и единствено с клонични дискове, които създават наистина добро миксиране на почвата с растителните остатъци, така че да можем да получим хомогенно сеитбено легло за последващия посев. Втората зона на машината са работните органи. С тях работим в дълбочина и миксираме почвата. Уникалното при тях е, че те са оборудвани с т.нар mixing шини, които завихрят потока на почвата напред. И по този начин смесваме по-интензивно почвата заедно с растителните остатъци. Последната работна зона на машината е претъпкването, където имаме един агресивен и тежък валяк, с който успяваме да уплътним наистина добре почвата”, каза още Людмил Стоицев.

 

Назад към всички новини