Väderstad ProCeed V - първата комбинирана сеялка за слети и редови култури

05.07.2024

С иновативната сеялка за директна сеитба ProCeed V 24 сеитбената норма при слети култури се редуцира с поне 30%

В динамично променящите се условия за земеделското производство, от все по-голямо значение е инвестицията в прецизни и иновативни земеделски машини. Шведският производител на почвообработваща техника и сеялки Väderstad отлично разбира това и доказателството е иновативната комбинирана сеялка за слети и редови култури ProCeed V 24. Пневматичната сеялка за директна сеитба поставя нови стандарти в земеделието.

ProCeed V - гъвкава сеялка за слети и редови култури

Mattias Hovnert, старши вицепрезидент Маркетинг и продажби, Väderstad:

“Много фермери мечтаеха за възможността да сеят всички култури, включително зърнени и малки семена, с еднаква прецизност и с темпо, което е наистина добро. Показвали сме концепцията на сеялката ProCeed, но вече имаме окончателната ѝ версия”.

vaderstad-MH

От Väderstad определят прецизната сеялка ProCeed V като “много гъвкава” машина. Какво означава това? ProCeed V има възможност за сеитба при различни междуредови разстояния чрез бърза и лесна промяна на конфигурацията и смяна на семенните дискове:

  • 225-250 мм при сеитба на зърнени култури;
  • 450-500 мм при сеитба на маслодайна рапица, захарно цвекло и др.  
  • 700 или 750 мм при сеитба на царевица, слънчоглед и др.

ProCeed V - революционна прецизност при засяване - Сеялкатата ProCeed V е преминала през няколко цялостни полеви изпитвания в различни стопанства в Европа, за да се проследят и оценят резултатите от засяването, през вегетация на културата, до жътвата и качеството на реколтата.

Mattias Hovnert: “Направихме много опити през годините, за да докажем концепцията на тази машина. Това, което можем да видим досега е, че отново имаме win-win ситуация, защото освен възможността за сеитба на различни междуредови разстояния, можем да намалим сеитбената норма с поне 30% при слети култури и в същото време да получим същия или дори по-добър добив, при това с по-високо качество”.

Намалените сеитбени норми се постигат чрез прецизно дозиране на семената. Всеки дозиращ апарат се задвижва електрически чрез iPad базирана система за контрол Väderstad E-control. Чрез нея се осъществява секционен контрол, променлива норма на сеитба, калибриране на семената.

vaderstad-proceed

По време на сеитбата почвата се уплътнява от притъпкващите колела на сеялката, за да се получат еднакви условия за всяко едно семе. Системата за изсяване Väderstad PowerShoot позволява всяко семе да бъде уловено от притъпкващо колело и да се положи в почвата максимално прецизно на определената дълбочина.
В резултат на прецизното засяване, се наблюдава силно развитие на културите - по-добро покълване, повече биомаса, по-добро братене, равномерен посев и по-висок брой семена на финала, в сравнение със сеялка за слята сеитба.

Mattias Hovnert: “В трудна година като миналата, в северната част на Европа беше много влажно и имаше проблеми с качеството на семената и реколтата. Като сравнихме, полето засято прецизно с ProCeed V, растенията са поникнали равномерно, тъй като всяко семе е получило еднакви условия за покълване и растеж. В крайна сметка при жътвата отчетохме по-добро качество на пшеницата, с по-високо съдържание на протеин, спрямо полета, засети със сеялка за слети култури. Количеството не беше по-високо, но качеството на зърното беше много по-добро!

ProCeed V в конвенционални и в No-till полета

Сеялката ProCeed V първоначално ще се произвежда във вариант с 24 изсяващи секции с работна ширина -6 м. Бункерът за семена е с капацитет 2200 л. Има възможност за оборудване с преден бункер за тор.   

Сеялката е подходяща както за сеитба на конвенционални полета с пълна почвообработка, така и в технологии с намалени или нулеви обработки на почвата (No-till, Strip-Till, минимални обработки, регенеративно земеделие, в покривни култури, органично земеделие). 

ProCeed V 24 ще бъде налична за поръчки от месец октомври т.г., като първите доставки се очакват до пролетта на 2025 г.

Назад към всички новини