Väderstad Proceed разкрива бъдещето на сеитбата

07.01.2022

Väderstad, една от водещите компании в света за производство на машини за почвообработка и сеитба, представя новата продуктова иновация Väderstad Proceed. Proceed е нова категория машини за сеитба, където една единствена машина увеличава потенциала на добива на пълната гама култури – като пшеница, ечемик, маслодайна рапица, захарно цвекло, грах, царевица, слънчоглед и много други.

-    Във Väderstad ние създаваме машини, които поставят нашите клиенти начело на модерното земеделие. Ние разработваме нови методи, но и от време на време задаваме напълно нови стандарти. Proceed е един от онези скокове, които не се случват често в земеделската индустрия, но когато това се случи, променя нещата, споделя Матиас Ховнерт, Старши Вице Президент Продажби и Маркетинг във Väderstad и допълва:

-    Väderstad Proceed може да постави най-малките семена на перфектната дълбочина с прецизност до милиметър, позволявайки значителни подобрения в области като ниво на добива, необходимост от обработка на почвата, химическа обработка и използване на торове.  

Полевите опити показват, че Proceed може да намали на половина сеитбената норма, запазвайки нивото на добива такова като на модерните сеялки за слята сеитба. Важно е да се отбележи и ,че културите са по-силни и се развиват изключително равномерно във всички етапи на растеж на реколтата.

-    Proceed прави огромен скок от настоящата технология на сеитба. Той се отличава с прецизност в дълбочината на засяване, прецизност в края на реда, също така и с оптимизация на сеитбеното легло. Резултата е бързо, равномерно поникване и жизнена популация на културата, в която всяко едно растение получава необходимите условия, за да достигне пълният си потенциал, споделя Ларс Тилен, Директор Управление на продуктите във Väderstad.

Няколко месеца след сеитбени опити на зимна пшеница с норма от 150 семена в кв. метър показват увеличение с 102% на растителната био маса, 72% в биомасата на кореновата система и 62% повече кълняемост на растенията, сравнено с модерна сеялка за слята сеитба.

Висока прецизност за всички култури

При сеитба на зърнени култури Proceed има разстояние между редовете от 225 или 250 мм. Чрез лесна промяна на конфигурацията и бърза смяна на семенните дискове машината може да бъде променена на междуредие 450 или 500 мм за култури като захарно цвекло или маслодайна рапица, и след това да се конфигурира отново за сеитба на култури като царевица, слънчоглед или памук с междуредие до 750 мм. Всички култури ще бъдат засети с ненадмината прецизност, увеличавайки потенциала за добив на всяко едно семе. 

Сърцето на Proceed са нейните високо прецизни изсяващи секции. Преди полагането на семената, самостоятелни притъпкващи колела уплътняват почвата, за да осигурят еднакви условия за всяко семе. Притъпкващите колела са монтирани индивидуално и имат хидравличен натиск, за да се осигури висока производителност.  

-    Когато семето достигне от централният бункер до изсяващата секция, адаптираната версия на водещата в света система за изсяване Väderstad PowerShoot поема пълен контрол върху всяко семе по целият му път до почвата. Излизайки от късата семенна тръба, всяко семе се улавя от притъпкващо колело. Това осигурява оптимален контакт между семето и почвата на зададената работна дълбочина по продължение на цялата работна ширина на машината, споделя Ларс Тилен.

За да се предостави пълен контрол на оператора, всеки дозиращ апарат е с електрическо задвижване и управление чрез базираната на iPad система за контрол Väderstad E-control. Функциите включват изключване на всява една секция и променлива норма на сеитба, динамично поставяне на релси, индивидуално калибриране, както и прецизен мониторинг и контрол в реално време. Всички те са истински технически иновации в сегмента за сеитба на зърнени култури.

Назад към всички новини