Успешният Väderstad Carrier празнува 20-годишния си юбилей.

01.08.2019

Първият дисков култиватор в света, Väderstad Carrier, за първи път е скициран върху френска покривка за маса. През 2019 г. успешният Väderstad Carrier празнува 20-годишния си юбилей.

В края на 90-те години започнаха да идват идеи и искания от Франция към Väderstad да разработи нов инструмент за плитка и интензивна обработка, който да създаде стабилно сеитбено легло и подобри хигиената на полето.

- Един ден във Франция бях на обяд с нашия дългогодишен служител Йоел Плансон (Joël Plançon). Започнахме да скицираме нова машина и преди края на обяда имахме първите основни характеристики на Carrier върху покривката и няколко салфетки пред нас, казва Кристър Старк (Crister Stark), председател, иноватор и съсобственик на Väderstad, и продължава:

- Целта на новата машина беше да се постигне равномерна и плитка обработка при висока скорост с прецизно смесване на растителните остатъци, последвано от повторно утъпкване, за да се позволи бързото поникване на остатъчните семена и плевели.

Интензивността на работа, която Carrier предоставя, е резултат от това, че обработката се извършва от две дискови оси - дисковете в първия ред изхвърлят почвата странично, а дисковете от втория ред я връщат обратно. За да се увеличи производителността максимално, всеки диск е монтиран на собствено рамо.

- Резултатът от Carrier е пълно смесване на почвата и растителните остатъци и много добро изравняване на полето, обяснява още Кристър Старк.

Днес стотици фермери са доверяват на Väderstad, а дисковите култиватори имат своето място в селскостопанската индустрия. Väderstad празнува 20-годишнината на първия дисков култиватор в света, но не спира да развива концепцията на Carrier.

- Вярвам много в нашата последна иновация за Carrier, дисковете CrossCutter Disc. Този иновативен диск позволява нещо, което преди не е било възможно да се постигне при производството на растителни култури - ултра-плитка обработка на почвата, която оставя най-горните 2-3см изцяло обработени. Точно както Carrier през 1999 г., CrossCutter Disc е истинска революция в дисковото култивиране, добавя Кристър Старк.

Vaderstad

 

 

Назад към всички новини