Технологии за есенна сеитба от Vaderstad

12.05.2020

Споделяме продължението на разговора ни с г-н Магнус Самюелсън от Vaderstad, където ще може да разберете повече за концепцията на сеялките Rapid и Spirit и защо те са подходящи за българските почвени условия

Magnus Samuelson_Vaderstad

Г-н Самюелсън, споделете няколко съвета към българските зърнопроизводители на какво да обърнат внимание при избора им на сеялки?

Има 2 ясни критерия - прецизност и капацитет. Защото прецизността е пари.  Ако успеете да поставите семето точно и на правилното място, то ще покълне  в  точното време - ще може да извършите наторяване и растителна защита в идеалния момент. А след това ще може да приберете реколтата навреме.  Капацитетът е именно за това - да имате възможност да подготвите почвата и да засеете в перфектния момент, защото времето е пари. Така че с тези 2  неща - прецизност и капацитет, земеделците увеличават максимално своята печалба.

Бихте ли ни разказали и за концепцията на есенните сеялки на Vaderstad?

При сеялките за слети култури имаме 2 линии - това са Rapid и Spirit. Много райони в България имат по-тежка почва. За тях бих препоръчал серията Rapid,  защото Rapid е за по-тежки почви. С еднодисковия си култър тя буквално изрязва своя път в полето и създава фина почва за семето в браздата. Тя има много голям натиск, а той от своя страна прави възможна и много високата работна скорост. Това е ключов фактор. Имаме капацитет, имаме прецизност при полагането в дълбочина на семената и затова може да постигнем добра  икономия и да имаме отлична реколта.

Vaderstad Spirit

Какви са разликите в приложението на есенните сеялки Spirit и Rapid?

Rapid е машина, която притъпква почвата много добре след изсяване и има доста тежка притъпкваща секция. Ползата от това е при по-тежките почви, където имаме нужда от голям натиск, за да се затвори браздата. От своя страна, при сеялките Spirit почвата се притъпква преди изсяващите дискове, което е в полза, когато работите при по-голяма дълбочина с почвообработващата секция от дълбочината, на която ще сеете. Тогава трябва почвата да се уплътни преди да поставим семената в нея.

И двете сеялки са много добри за българските земеделци. Просто трябва да видите дали пасва на вашата система, както споменах преди – обърнете внимание на влагата. Може да намалите обработките и минаванията в полето, това е ключът към доброто развитие на посева и равномерното поникване.

Vaderstad Rapid_

No-till технологията -  привлича интереса на българските земеделци. Как успешно да я прилагат?

Системата No-Till е интересна, защото запазва влагата в почвата. Трябва да сте наясно, че колкото по-малко обработвате, толкова повече трябва да познавате почвата си. Това е така, защото агрономическите изискванията се увеличават значително, колкото по-малко се обработва полето. Докато обаче стандартната почвообработка може да ви прости много грешки, то при No-Till технологията вие трябва да преосмислите цялата си концепция за земеделие. Ние имаме възможността да не обработваме предварително почвата, когато сеем с Vaderstad Spirit. Почвообработващата секция на сеялката Rapid всъщност е конструирана на базата на сеялка за директна сеитба. Така че, тя може да прави и това. Трябва да прецените много точно, не забравяте да се свържете и обмените информация и опит с много хора, преди да пристъпите към No-Till, за да поддържате своите добиви. Защото добивът е това, което трябва да се поддържа през цялото време. Именно това ви носи доходи.

Vadertsad Rapid

Назад към всички новини