Нови технологии за сеитба и почвообработка от Vaderstad

20.06.2024

Тайтън Машинъри България представи най-новите машини за сеитба и почвообработка от Vaderstad по време на селскостопанското изложение БАТА Агро 2024. Шведският производител е добре познат сред българските земеделци със своите отлични технологични решения, особено при сеялките, но ето, че на изложението бе показан и нов революционен междуредов култиватор - Vaderstad Extract.

Продуктовият мениджър на Vaderstad - г-н Вит Брзобохати, който дойде специално за събитието, сподели повече:

“Най-новата иновация от Vaderstad е междуредовия култиватор Extract, който позволява ефективен контрол на плевелите. Разработихме го след множество запитвания на стопани от цяла Европа, които търсят механично решение на проблема с плевелите. Има висока рама, която дава 80 см. клиренс за работа в полета, където културите са в напреднала фаза на растеж.”

Vit_Vaderstad

Показаният култиватор е 12 редов и използва технология с камери за прецизна обработка. Оборудван е със система за хидравлично повдигане на всяка секция на височина до 75 см., с цел избягване на припокривания в края на полето.

Друга новост от Vaderstad по време на БАТА Агро бе обновената сеялка Tempo, за която Вит Брзобохати акцентира:

“В обновената сеялка Tempo сме интегрирали система, която контролира автоматично сингулирането на семената. Можем също така автоматично да коригираме броя на семената при сеитба в крива като на пример в края на блоковете, при обръщане на трактора, но  най-важното от всичко е, че имаме система за автоматично управление на натиска върху всяка изсяваща секция, което ни осигурява отлично изсяване, адаптирано към степента на уплътненост на почвата.”

Зърнопроизводителите бяха впечатлени и от показаната 12-метрова пневматична сеялка Inspire, която предлага висока производителност при нужда от агрегатиране към трактори от едва 170 к.с.. За тази сеялка г-н Брзобохати добави:

“Това е сеялка с голям капацитет, като може да засява 1000 декара на ден при отлична прецизност. Оборудвана е с уникалната система SeedEye за броене и мониторинг на семената. Сеялката работи при 125 мм междуредие за максимален добив с по-малко плевели.”

По време на изложението вниманието на зърнопроизводителите бе привлечено и от новата сеялка Vaderstad Proceed, която може да сее както слети, така и редови култури и съчетава топ технологии, които водят до увеличение на кълняемостта с над 62%, а растителната маса е с над 100% повече в сравнение с конвенционални модели сеялки.

“Тази сеялка може да изсява всякакви култури - от пшеница, царевица и слънчоглед, до захарно цвекло и грах. Работи на междуредие от 25 см. при сеитба на житни култури, което позволява отлична комбинация с новия междуредов култиватор Extract.

vaderstad-proceed

Сред решенията за прецизна сеитба, Тайтън Машинъри показа по време на БАТА Агро и пневматичната сеялка Rapid A 600S, която е с много висок капацитет на производителност. Сеялката позволява лесно калибриране, управление и мониторинг на сеитбата чрез системите Vaderstad E-Control, базирана на iPad и SeedEye, чрез безжичен контрол в кабината на трактора.

За нуждите на ефективната почвообработка, на щанда бе показан и дисковият култиватор Vaderstad Carrier XL 625, а също и новия Vaderstad TopDown 400, който е оборудван със системата E-Service. Именно за нея Vaderstad получи престижната награда “Машина на годината 2024” по време на изложението Agritechnica в Хановер през 2023. Технологията позволява прецизни автоматизирани настройки на база вкарани карти на обработваемите блокове, което спестява много разходи за гориво и време. При новия култиватор TopDown настройките на работните секции и налягането на хидравличните работни органи могат да се коригират в движение от кабината на трактора, чрез iPad дисплея на системата E-Control.

vaderstad-bata-agro2024

С представянето на най-новите технологии от Vaderstad на БАТА Агро 2024, Тайтън Машинъри акцентира върху важността на иновациите в земеделския сектор. С новите си продукти, като междуредовия култиватор Extract, TopDown с E-Service, Proceed и обновените сеялки Tempo, компанията демонстрира ангажимента си към предоставяне на ефективни и устойчиви решения за съвременното земеделие.

Назад към всички новини