Titan MachineryBulgaria Power & Technology

новини / 2012 / 12 / 20 Arnold Titan Machinery Qualification 2013

На 19 декември 2012 г., в зала „Европа 2“ на хотел „Принцес“ в София се състоя пресконференция за турнира на силовите атлети ARNOLD STRONGMAN TITAN MACHINERY QUALIFICATION 2013, организиран от Българската федерация на силовите атлети /БФСА/ „Айрън мен“. На състезанието-шоу беше обявен и награден победителят в конкурса за най-силен мъж - „STRONGMAN България 2012 г.“. В пресконференцията участваха представители на: БФСА, Министерството на физическото възпитание и спорта, фирмите спонсори и състезатели.


В столичния клуб „Найт Флайт“ се състоя турнирът на силовите атлети ARNOLD TITAN MACHINERY QUALIFICATION 2013 - единствената в Европа квалификация за състезанието ARNOLD STRONGMAN AMATEUR, част от програмата на ежегодния ARNOLD SPORT FESTIVAL в САЩ.
Четвъртото издание на този фестивал - през 2013 г., ще се състои от 28 февруари до 3 март в Кълъмбъс, Охайо.


В рамките на фестивала, с името и под патронажа на Арнолд Шварценегер, се организират множество първенства и демонстрации, като едни от най-атрактивните от тях са т. нар. Стронгмен състезания, каквото видяхме и в София.


ARNOLD STRONGMAN за аматьори дава възможност за изява на много млади спортисти, а онези от тях, които имат желание и способности, могат да опитат силите си и при професионалистите.


Голям успех за Българската федерация на силовите атлети /БФСА/ „Айрънмен“ е, че заслужи доверието да бъде домакин на официалната квалификация в Европа за състезанието в САЩ през 2013г.


Атлетите, които се класираха на първите три места в София, ще получат правото да участват на турнира в САЩ, а шампионът на шампионите ще бъде награден с безплатен самолетен билет до там от прецедателя и основателя на БФСА Мирон Йорданов.


В състезанието ще участват състезатели от Австрия, Сърбия, Полша, Словения, Словакия и България.


Надпреварата се проведе в пет класически дисциплини:


1. СИЛОВА ЩАФЕТА. Повдигане на лог лифт от 110 кг. и след това - повдигане над глава на джайнтс дъмпел от 80 кг. с една ръка.
2. ПРЕДНО ЗАДЪРЖАНЕ. Стартират двама състезатели едновременно, като целта е двата уреда /по 12,5 кг. всеки/ да бъдат задържани възможно най-дълго с изпънати ръце пред гърди.
3. ХЪМЪР ТЯГА. Повдигане на тежест от 260 кг. Възможно най-много пъти за 90 секунди.
4. КОЛЕЛАТА НА АПОЛОН. Стартират двама състезатели едновременно. Всеки от тях повдига над главата си уред от 130 кг. Възможно най-много пъти за 60 секунди.
5. КОБИЛИЦА. Състезателят трябва да пренесе уред, тежък 450 кг.,на 10 метра за най-кратко време. За разлика от стандартната „Кобилица“,на този уред сядат девойки, които се използват за тежести.


Генерален спонсор на турнира: Българо-американско дружество Titan Machinery Bulgaria.

 

Спонсори: Верига ресторанти „Ниагара“, хотелски комплекс “Принцес“, „ДМД консулт“.

 

Със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта.