Titan MachineryBulgaria Power & Technology

новини / 2015 / 07 / 14 София Кампо прави успешно земеделие с ТМБ

Отрасълът е перспективен, а когато около теб са хора, на които може да разчиташ, тогава не само настоящето, но и бъдещето е светло. Така с огромна доза надежда започва разговорът ни с Георги Георгиев. Той е зърнопроизводител от София. Управител е на семейната фирма „София Кампо“ ООД, която върти заедно с вуйчо си Димитър Димитров. Стопанисва малко над 50 хиляди декара земя в столицата и областта.

 

- Започнахме преди десет години със 180 декара ниви. После наемахме още и още - така стигнахме до 50 хиляди дка. Много малко от масивите са собствени. Не е рентабилно да купуваме, защото тук при нас цените са високи – хората си мислят, че всичко ще се застрои, и затова не си дават земята. Но се справяме. Не ни беше лесно през годините. Бяхме без субсидии, налагаше ни се да продаваме продукцията на ниски цени, под себестойността, но стискахме зъби и успявахме. Вероятно това е резултат от житейския опит и порива на младостта. Когато започнахме, аз бях на 25, а вуйчо ми – с 15 години по-голям, спомня си началото Георгиев.

 

За земеделеца времето е винаги неблагоприятно – много вали, силно е слънцето, голяма е сушата. На нас все метеорологичните условия ни пречат, шегува се той. На фона на лошата минала година, от която всички се оплакваха, фирмата получи добри добиви, отгледа и реализира изключително качествена продукция.

 

- Произвеждаме само зърнени култури – царевица, слънчоглед, рапица, сорго. Соргото е фураж, но се използва и за биогорива. Справихме се с трудните климатични условия заради непрекъснатите инвестиции в нова земеделска техника. Съвременните машини дават големи възможности за работа при лошо време. Имаме пазар, цените са борсови. Това означава, че може да продаваме навсякъде – границите са отворени, щом намерим ниша, я използваме. Да не забравяме, че България е №1 по износ на слънчоглед. При царевицата също имаше рекордни добиви. Посевите ни сега са в добро състояние, пролетниците се развиват добре, уточнява агробизнесменът.

 

Това се дължи на новите технологии, които Георги и вуйчо му прилагат, но така също на добрата растителна защита, навременното торене, на всички дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия, на сеитбооборота. Естествено всичко това се прави и със съветите на агрономите. Но нали и неволята учи, убеден е Георгиев. Освен това фирмата има едни от най-добрите механизатори. Те са около двайсетина, но работят като за стотина, не спира да ги хвали производителят. И някак разговорът се насочва към кадрите.

 

- Недоумявам, защо кафенетата са пълни с млади хора. Седят по два-три часа, че и повече, на чаша безалкохолно, бира или кафе, гледат някак през хората, разменят си празни приказки. Аз не разполагам с толкова време за губене. У нас няма достатъчно работна ръка. Част от хората предпочитат да получават по 200 - 300 лева помощи, свободата да правят, каквото щат и да работят, когато си искат, но и да напуснат, щом решат. Докато учебните програми не бъдат обвързани с нуждите на производството, така че да се подготвят кадри, трудно някой ще се заеме да осъществява големи проекти. А зърнопроизводителите са хора с възможности, които няма да се захванат с 200 - 300 овце, крави, биволици. Те могат да реализират суперидеи, които да са на европейско и световно равнище, но това, което ги спира, е и липсата на качествена работна ръка, изтъква Георгиев.

 

 

Това всъщност не е причината Георги да не затвори цикъла, да не инвестира в алтернативна дейност - обмисляли във фирмата да го правят, но не сметнали, че е уместно. Всеки трябва да си гледа работата, от която разбира. На практика постоянно се сблъскват и със завистта. Непрекъснато някой прави сметка колко пари изкарват, какви коли карат. Но никой не пресмята примерно платените наеми, дадените заплати, направените инвестиции. А фирмата разполага с един от модерните машинни паркове в страната.

 

- На този етап поне 96 процента от техниката ни е съвременна, а над 90 на сто е осигурена от Тайтън машинъри – прикачен инвентар, трактори комбайни. Избрахме този доставчик заради комплекс от фактори, включително марката на машините, качеството, производителността и ефективността им. Не е без значение вниманието, което оказват на клиентите, бързината на реакцията, но така също и компетентното сервизно обслужване. Екипите са мобилни, точни, отзовават се навреме. Предлагат перфектната техническа поддръжка, достъпът до резервни части е изключителен. Тайтън машинъри осигурява максимална възвращаемост на инвестицията и постигане на максимална икономическа ефективност, категоричен е той.

 

Българското земеделие има добро бъдеще, убеден е Георгиев. Общата селскостопанска политика на Европейския съюз гарантира средствата и е шанс за сектора. Евросубсидиите са ресурс, а оперативните програми – големи възможности. „София Кампо“ ООД вече има два успешни проекта – единият е за осъвременяване на машинния парк, а другият приключва сега. Той е за изграждане на зърнобаза и силозно стопанство около София. Така при дъждовни години като миналата ще може да се прибере зърното, да бъде изсушено и съхранено. Вече се коментират идеите по кои мерки от новите програми ще кандидатства дружеството, макар че то сега е с по-малки шансове. Проектите на фермерите от Северозапада тръгват с 8 точки напред. Но „София Кампо“ ООД се е справяла и без еврофинансиране.

- Ще разчитаме на собствените си сили, но така също и на управляващите - имаме избор, но трябва много да внимаваме и да го правим рационално. Не бива да забравяме, че в земеделския сектор има много хора, които са отдадени професионално на тази сфера. Те имат необходимите умения. Културата в бизнеса е нещо, което се учи, но и трябва да се подкрепя, добавя земеделецът.

 

В „София Кампо“ вече разчитат на втората смяна. Синът на Георги е все още малък, но вероятно също ще се влюби в земята – засега само е запленен от нея. Но големият син на Димитър – Любомир, вече навлиза в бизнеса. Той е на ти с новите технологии, с комуникациите, следи европейските програми. Имаме си свежи попълнения. Това е европоколението, от което се нуждаем всички, обобщава Георги Георгиев.

 

Янка Апостолова

Сп. Агробизнесът брой 7