Titan MachineryBulgaria Power & Technology

новини / 2015 / 01 / 19 Машини променящи концепцията в земеделието

Интервю с Румен Лазаров - Изп. Директор на Тайтън Машинъри България

 

През юни 2014 стана ясно, че най-голямото специализирано изложение за земеделска техника в България „БАТА агро“ ще се провежда два пъти в годината. От 2015 към досегашното традиционно издание през август ще бъде добавено и пролетно. Новост за изложението през 2014 бе и участието на Тайтън Машинъри България след като компанията стана член на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА).

 

Каква беше 2014 г. за земеделските стопани и Тайтън Машинъри България?
– Преминахме през една изключително тежка и специфична година. Аз съм в този бизнес от 20 години. Думата на 2014, която властваше през цялата година, е „влага“. Борбата с тежките климатични условия ще бъде решаващ фактор за технологичните решения в земеделието. Ние ще акцентираме на верижните машини. Веригата става абсолютно необходима, затова клиенти, които могат да си позволят повече инвестиции, си поръчват вериги като заменяеми на колелетата на съществуващите колесни трактори. Три четвърти от зърнокомбайните, които внасяме, също са на вериги вече, даже не знам дали изобщо има заявки за колесни комбайни. Веригата е силата на Case, както всички знаем.


 

Какво печели „БАТА Агро“ от участието на „Тайтън Машинъри България?
— Тайтън Машинъри България помогна на БАТА и на изложения­та с това, че след като спряхме участията си на Пловдивския и на Добричкия панаир, спря и разводняването на клиентската аудитория и се преустанови хаотичното провеждане на всякакви изложения за земеделска техника. Така изложители и посетители се концентрират в „БАТА Агро“, което на практика обедини всички подобни изложения. Окрупняването е логично, според мен не трябва да се правят повече от две изложения за агротехника годишно. Ние също имаме полза от участието си в „БАТА Агро“защото изложението  предлага една концентрация на опит и на технологии, а кооперирането между вносители и фирми- производители е полезно за нашите клиенти. Известно е, че ние сме нещо като университет, защото обучаваме както нашите служители, така и нашите клиенти, за да ползват машини - последна дума на технологиите. От създаването му досега „БАТА Агро“ търпи непрекъснат напредък, усъвършенства инфраструктурата си. Голям напредък в организацията на изложението са закритите площи, мобилните конструкции и затворените офиси.


Какво ще предложите на фермерите по време на пролетното изложение „БАТА Агро“ от 4 до 7 март 2015?
— Това, което ще покажем, са верижните машини. Ще покажем и клас 10 комбайни – това е най-големият клас комбайни, който тепърва навлиза, с двигател от 660 - 670 конски сили и бункер с обем 14.5 кубика. Това е клас комбайн, който липсваше досега на пазара. Ние ще внесем поне 20 такива комбайни, и то верижни. Най-вероятно ще направим един опит за официален световен рекорд по време на жътвата, зависи от условията. Да припомня, че миналата година за два месеца успяхме да поставим два световни рекорда и това само по себе си достатъчно говори за предимствата на машините, които предлагаме на българския пазар. Сеялката Väderstad Tempo постави рекорд при 24-часова сеитба на слънчоглед, като постигна максимална скорост 24-25 км/ч. Тя работеше в комбинация с трактор Case IH Magnum 340. При жътвата постигнахме 106 тона на час пикова производителност на зърнокомбайна Case IH Axial Flow 9230, като този резултат е с 20 тона по-добър от регистрирания официално рекорд в книгата на Гинес.


Веригата е това, на което ще наблягаме през 2015. Факт е, че даже за зърноремаркетата, които се използват за разтоварване на комбайна на блоковете, заявките са за вериги. Ще предлагаме не само фабрично сглобени машини с вериги, но и заменяеми вериги, които ще позволят колесните машини да се използват със и без вериги в зависимост от климатичните условия и функцията. Ако един голям трактор е за транспорт например, слагат му се колелетата и върви по пътя. Ако иска да работи при влага, слагат му се веригите и си работи без проблем.


Носител на голямата световна награда „Трактор на година 2015“ е моделът Case Magnum 380 CVX, чийто официален вносител в страната е Тайтън Машинъри България. Решението бе подкрепено и от българските фермери, които гласуваха чрез SMS-и, макар че в България още няма продаден такъв модел трактор. Какви са предимствата на този трактор?
— Тракторите Case Magnum са на пазара от 27 години и за този период са тествани и одобрявани от най-големите специалисти в областта на селскостопанската техника. Case Magnum 380 CVX е подходящо решение за земеделските производители в целия свят. Той е оборудван с безстепенна синхронизирана варио­трансмисия, лесен за използване мултиконтролер, нови пакети LED светлини и предлага новаторско решение, осигуряващо предимство при обработка на земята, особено в случаите на повече влага, с минимално отъпкване на почвата. Новият модел на Case се предлага с вериги на задната ос. Това е разработка в северната част на САЩ, там съм виждал само верижни машини. Така че явно акцентът върху веригите не идва от нас, но ние ще го ползваме. Лично мое мнение е, че тракторът трябва да има и предни вериги. Дори и да е със задни вериги, ние най-вероятно ще му слагаме и предни. Ще стане малко по-скъп, но по-универсален и по-надежден при тежки климатични условия, още повече че веригите могат да се слагат и да се махат. Магнумите ще бъдат оборудвани и с взаимозаменяеми вериги още през следващата година. Загубите, които претърпяха фермерите тази година, абсолютно оправдават повече инвестиции, които ще дадат гаранция за прибиране на реколтата независимо от климатичните условия. Magnum вече е марка с 20-годишна история, която се свързва с висока мощност, но явно фабрично поставената верига е решаваща при избора на трактора. Смятаме, че ще имаме поне 3-4 Магнума, които ще бъдат оборудвани с вериги още тази пролет.


В какво посока са новостите при другите селскостопански машини?
— Земеделските стопани в страната са абсолютно наясно с тракторите, всички четат, ходят по панаири, използват интернет и направо ни задават спецификацията на машината, която желаят да им бъде доставена. Тракторът има все пак скоростна кутия, двигател и разни хидравлики, които са стандартни за всичките модели и марки, така че там кой знае какви новости няма. Повече новости има при прикачните машини, които са де факто основен инструмент за земеделието. Там ние непрекъснато имаме новости. От прикачните машини зависят разходите за гориво, скоростта на операцията, от тях се формира и броят на машините, които са необходими, както и броят на личния състав. Така че прикачните машини са тези, които пораждат повече дискусии и за тях фермерите имат нужда от повече обяснения и консултации. И от повече демонстрации, защото българинът иска да пипне и да види, за да се убеди в качествата на машината. Шведската компания Väderstad например излиза непрекъснато с нови технологично доказани и тествани прикачни машини. Така че на следващото изложение „Бата Агро“ земеделските стопани ще видят няколко нови прикачни машини, които променят концепцията в земеделието.