Titan MachineryBulgaria Power & Technology

новини / 2014 / 05 / 23 Väderstad - Печелившата техника

Както всяка година и тази Тайтън Машинъри България и над 30 български фермера посетиха централата на derstad.

 

В поредица от новини ще ви разкажем как премина пътуването до Швеция и обрано. Какво видяха фермерите, какви бяха техните коментари и впечатления от това вълнуващо пътуване. Освен фабриката на Vaderstad групата посети и Стокхолм столицата на Швеция.

 

Идеята на посещението наречено “Väderstad tour” е фермерите, да проследят  производство на машините, да научат повече за всяка една машина в детайли и от първа ръка, от проектирането до тестването й в каменната кариера.

 

След посещението на групата в супермодерния завод и тестовите поля на компанията, коментарите, които най-често се чуваха от фермерите бяха: "Голяма работа са тези машини!". И няма съмнение, че зърнопроизводителят Тодор Христов от Горна Оряховица вече е взел своето инвестиционно решение да закупи техника на derstad, въпреки че и преди пътуването не се е колебал много.

 

Със самочувствието на горди собственици на тези машини се отличаваха Георги и Иван Димови от Нова Загора, Георги направо заяви пред колегите си: "Миналата година машините на Väderstad ми спасиха кампанията".

 

Деловата програма на посещението беше много концентрирана - обиколка на обновения завод и логистичен център с обща площ от 60 дка, впечатляваща демонстрация на тестване на машини Vaderstad в каменна кариера, демонстрация на машините на полето и посещение на ферма, в която се използва техниката на Vaderstad.  Фермерите получиха възможността да се докоснат до процеса на създаване на машините, историята на компанията, да задават въпроси и да получат отговори, както и да споделят мнения помежду си и със своите шведски колеги.

 

Денят започна със среща с Кристер Старк, член на борда на директорите на Vaderstad. Тук в компанията, създадена от неговия баща той посрещна българските фермери и като на колеги, тъй като и самият той има собствена ферма, им разказа за своята компания:

 

"Нашата мисия е да бъдем глобален партньор на фермерите. Ние предлагаме богата гама машини за почвообработка и сеитба. Машините за почвообработка са NZ Aggresive, култиваторите Cultus, Swift, TopDown и Carrier. Когато говорим за сеитба, Rapid е най-успешната сеялка в Европа - от нея имаме продадени повече от 20 000 броя в Европа. Останалите сеялки, които предлагаме са Spirit, Seed Hawk, новата сеялка за окопни култури Tempo и други. Искам да подчертая, че сме много горди с рекорда по сеитба, който постави Tempo в България с помощта на Тайтън Машинъри България.

 

За нашите машини ние разработваме електроника от световен клас. Посредством опцията e-services фермерите вече имат възможност да управляват сеялката Tempo чрез ISOBUS или таблет. Интерфейсът на системата е много прост и удобен за работа.

 

Когато ние във Väderstad разработваме и произвеждаме нови машини, нашата основна цел е всяко следващо поколение да бъде по-добро, по-здраво, по-надеждно и да работи с по-висока скорост от предишното.

 

Особено за България и страните като нея е много важно да произвеждаме машини, които издържат много дълго време. Аз лично познавам фермер от Румъния, който има култиватор TopDown, който използва от 2007 г. и с него вече е обработил над 500 000 дка и сега обмисля закупуването на втора такава машина. Имаме клиенти от Русия, които със сеялките Rapid са засели повече от 1 млн. дка.

 

Когато нашите клиенти купуват машини от нас, те трябва да бъдат сигурни в тяхното качество и здравина, тъй като ние работим с внимание към всяка една конкретна машина. Преди да стигне до клиента тя се тества на много етапи. Провеждаме и уникални тестове в каменна кариера, както видяхте, които трябва да направят нашите машини ненадминати по издръжливост при работа във всякакви условия. Ако на нашата гордост, сеялката за слети култури Rapid, се добяват обработващи секции, които също предлагаме, тя може да прави обработка и след това директно да сее. При Carrier вече имаме нови дискове, а скоростта на работата на машината е удвоена. Българските фермери вече добре познават сеялката Tempo, с която беше поставен рекордът по сеитба. По време на тази 24 часова сеитба машината работи със скорост до 25 км/час.

 

Във Väderstad залагаме на иновациите 100 души в компанията работят само в отдела за иновации в тясно сътрудничество с фермери и научни институти.

През последните години компанията инвестира масирано в разширяване на производството".

 

Българските фермери имаха възможността да разгледат новата фабрика, където останаха силно впечатлени от нивото на автоматизация на производството. Общата площ на завода и новия център за резервни части е 60 дка. Капацитетът на завода е от 80 до 130 машини на седмица и в този момент в производството работят 300 души.

 

Как продължи посещението на българската група, какво споделиха господин Старк и останалите мениджъри на компанията ще ви запознаем следващата седмица. Четете и във в-к Български Фермер.

 

Ася Василева, спец.пратеник в Линкьопинг, Швеция.