Titan MachineryBulgaria Power & Technology

новини / 2013 / 12 / 11 Рекордна точност с оборудване от Тitan Machinery Bulgaria

Какво е  AFS и RTX и намират ли те почва у нас

 

С развитието на прецизното земеделие в България Titan Machinery предлага на своите клиенти нови възможности за повишаване ефективността и точността при обработка. Една от новостите включва подобрения Isobus терминал от второ поколение за цялата гама трактори Case IH, който е напълно съвместим с инвентара, наличен на пазара и оборудван с ISOBUS.

 

Функциите на инвентара, достъпни за оператора, се изобразяват на многофункционалния монитор AFS Pro 700 или AFS Pro 300 през така наречения Виртуален терминал, който има същите възможности, както конкретния терминал на инвентара. Това води до отпадане на необходимостта от допълнителен монитор или терминал за управление на инвентара, като цялата информация, касаеща GPS, автоматичното управление, следенето на параметрите на двигателя и управлението на инвентара се извършва само през един монитор. Самото свързване на инвентара през Виртуалния терминал е изключително лесно и отнема не повече от минута, което заедно с функциите и възможностите на GPS навигацията значително улеснява работата на оператора в реални условия.

 

 

Новите сигнали RTX – Centerpoint и Rangepoint, само допълват възможностите на вече доказаната система за прецизно земеделие AFS, позната още като Advanced Farming System. Без необходимостта от закупуването на допълнително оборудване или абонаментни такси, изцяло с използването само на сателитен сигнал, RTX Centerpoint осигурява повторяема точност върху едни и същи навигационни линии от 3,8 см. Този сигнал съвместно с отключената за ГЛОНАСС антена, осигуряваща приемането на сигнал от още 24 сателита и прецизното хидравлично управление, предоставят на клиента допълнителна надеждност на системата и изключителна точност на позиционирането на машината.

За тези преимущества на машината Magnum 340, оборудван с AFS и автоматично водене сподели 23-годишният Илия Проданов от бургаското село Полски извор, който извърши обработка с RTX Centerpoint, осигуряващ точност от 3,8 см. Младият фермер отглежда 6 500 дка слънчоглед, рапица и царевица.

 

 

„След като си закупихме трактор Case IH от Titan Machinery Bulgaria разпитахме регионалния дилър за възможностите за неговото оборудване. Имаше няколко варианта, ние избрахме фабричния с AFS и мога да кажа, че сме много доволни. Ползваме системата вече 6 месеца. Аз имам опит с такива системи, защото съм работил и с други навигации и мога да направя съпоставка. Първото, което забелязах е, че фабричното оборудване на една машина е най-доброто за нея – няма дефекти, няма проблеми. Отчетох и икономии в горивото, в разхода на семе. Но най-важното е, че не си уморен след цял ден работа, понеже не държиш волана. Системата е много опростена, лесно се работи с нея. Дилърите на Тitan Machinery са добре обучени и ти предоставят достатъчно информация, за да работиш с тази система. Първоначално тракторът беше оборудван с автопилот, който ми гарантираше точност при работа до 20 см. Впоследствие закупих от Тitan Machinery код, който отключва системата RТХ и точността при обработките стигна до 3,5 см. С тази система точността е уникална. В началото я използвах при дисковане и култивиране, но най-много усетих точността на работа по време на сеитба. Най-голямото предимство на AFS е това, че за такава точност не ти е необходимо допълнително оборудване. А това означава по-малко обслужване, по-малко средства като вложения. Точността допълнително ти спестява време и консумативи. За краткото време, в което ползвам системата AFS, разбрах нейните предимства и я препоръчвам на всеки един мой колега. Няма нужда от замисляне, системата е идеална и си заслужава, защото е рентабилна и ефектът от нея е много голям.“

 

 

След като отчел предимствата, които му осигурява системата за прецизна обработка, младият фермер планира да закупи от Titan Machinery Bulgaria зърнокомбайн Case IH със същата система.

Развитието на прецизното земеделие в България доведе до преобразуването на системите за позициониране и автоматично управление от скъпоструваща екстра в икономически обоснована необходимост. Обосновката произлиза от редица фактори: значително намаляване на разходите за торове, семена и гориво поради малкия процент пропуснати или презастъпени площи по време на обработка, също така и разширяване на възможностите за работа нощем или при намалена видимост, като в същото време се редуцира и умората на оператора.